news

Een kleine transitie in vier dagen.

19 September, 2017

 

Deelname aan de Transitie Vierdaagse: wat houdt dat in? We vroegen het aan Mimi Slauerhoff, de ervaren coach en procesbegeleider die het leerproces tijdens de Transitie Vierdaagse begeleidt.

De Transitie Vierdaagse is een verkorte cursus transitiemanagement, speciaal ontwikkeld voor ondernemers en professionals die zich inzetten voor duurzame maatschappelijke verandering.

Of het nu om gebiedsontwikkeling, culturele projecten of jongerenparticipatie gaat: verandering brengt nieuwe kansen met zich mee, maar gaat vaak ook gepaard met weerstand. Tijdens de Transitie Vierdaagse maak je in vier dagen een verdiepingsslag met het doorgronden van de veranderingsprocessen en systemen waar jij of je organisatie deel van uit maken en vind je hier op praktische wijze je rol in, zodat je je impact vergroot. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Mimi Slauerhoff heeft zich tijdens eerdere edities van de Transitie Vierdaagse ingezet om de deelnemers te ondersteunen bij het bereiken van hun potentieel. We vroegen haar naar haar ervaringen.

‘De Transitie Vierdaagse is bijzonder omdat je als deelnemer zelf verandert in de 4 cursusdagen,’ vertelt Mimi. ‘Deelnemers zoomen uit naar het grotere plaatje: hoe werkt transitie nu eigenlijk? Wat zijn mogelijke transitiepaden? We maken kennis het proces van backcasten, waarbij we vanuit een lange termijn-visie terugredeneren naar het nu. Vervolgens zoomt ieder in naar zijn eigen dagelijkse praktijk. Welke kleine stapjes zou ik nu al kunnen zetten?’

Door het voortdurende uit- en inzoomen verschuift je perspectief op de wereld en op de fase waarin je je zelf bevindt – zowel persoonlijk als professioneel, legt Mimi uit. ‘Deelnemers doen dat niet alleen, maar vaak samen. De momenten van reflectie zijn daarbij heel belangrijk. Hoe pakken andere deelnemers hun doelen aan? Hoe ben ik anders gaan kijken, en vooral: wat kan ik nú anders doen?’

‘Deelnemers aan de Transitie Vierdaagse zijn betrokken, ze staan zelf veelal met hun voeten in de klei,’ vervolgt Mimi. ‘Dat maakt de Transitie Vierdaagse bijzonder. Wat je leert heeft effect op wat je doet in je dagelijkse praktijk. Om dat te zien van jezelf en van elkaar is een onderzoek, dat zowel om kwetsbaarheid vraagt als moed. Het inspireert anderen om hetzelfde te doen. Zo beleven en starten we samen, in vier dagen, een kleine transitie.’

Werk jij ook aan maatschappelijke vernieuwing en zoek je kennis, handvatten en inspiratie om jouw impact te versterken? Schrijf je dan nu in voor de Transitie Vierdaagse. Let op: er zijn nog maar enkele plekken beschikbaar!

Meer informatie? Lees hier de cursusbeschrijving of neem contact op met coördinator Marijke de Pous.