news

Terugblik Oogstdag Voedselfamilies

30 October, 2018

 
De landbouw in Zuid-Holland staat economisch en ecologisch onder druk. Met het Innovatienetwerk Duurzame Landbouw wil provincie Zuid-Holland koplopers in de landbouw- en voedselketen helpen nieuwe perspectieven en initiatieven te ontwikkelen. Op de Oogstdag 2018 kwamen de voedselmakers en beleidsmakers samen.
 
De Oogstdag op 18 oktober 2018 was een daverend succes. Een dag waarop makers écht samenkwamen, op het tot ‘provinciehoeve’ omgetoverde provinciehuis. Voedselmakers én beleidsmakers. Om samen te luisteren naar interessante sprekers en om tijdens tal van workshops dilemma’s bij de kop te pakken die spelen in de lopende proeftuinprojecten. Op de drukbezochte Oogstmarkt die op het provincieplein stond konden consumenten kennismaken met allerlei lekkers van Zuid-Hollandse bodem en de makers daarvan.
 
Manifest
Tijdens de Oogstdag is vastgesteld wat er nodig is om door te kunnen pakken in Zuid-Holland en is een plan de campagne gemaakt. Aan het einde van de dag overhandigde Drees Peter het plan de campagne, het manifest van de Voedselfamilies, aan D66 kamerlid Tjeerd de Groot.
 
Terugblik
Door middel van deze korte video kun je terugblikken op de dag. Ook krijg je een indruk van de activiteiten met de tekening van Rolf Resink en door de foto’s van de dag te bekijken.
 
Over het Innovatienetwerk
Gezond, duurzaam en betaalbaar eten voor iedereen in Zuid-Holland, dat is de ambitie van de Provincie voor 2036. Om samen de grote sprong naar een sterke, duurzame en toekomstbestendige grondgebonden landbouw te kunnen maken, is het noodzakelijk dat onze landbouw- en voedselketen verandert. Dit vraagt om een vernieuwde aanpak met proeftuinen waarin we samen werken aan duurzame innovaties die er toe doen. De samenwerking en innovatie wordt gefaciliteerd door de Voedselfamilies: het Zuid-Hollandse vernieuwingsnetwerk dat lokaal bijdraagt aan een duurzame, gezonde en betaalbare voedselvoorziening, en zoekt naar innovatieve oplossingen. Deze duurzame innovaties komen tot stand in proeftuinen.
 
DRIFT draagt bij aan het Innovatienetwerk Duurzame Landbouw als onderdeel van het kennisteam, samen met Wageningen Economic Research, HAS Hogeschool en InHolland Hogeschool. Het Kennisteam ondersteunt de proeftuinen en potentiële ideeën met onderzoek en menskracht. DRIFT is verantwoordelijk voor het ophalen van lessen uit de proeftuinen (door middel van reflexieve monitoring) die relevant zijn voor de transitie, en voor het ontwikkelen van transitiepaden richting de toekomstbeelden van de Voedselfamilies.
 
Meer weten? Bekijk de projectpagina van het Innovatienetwerk Duurzame Landbouw.