Report

Naar een rechtvaardige transitie: toekomstonderzoek circulaire samenleving

 
The question at the core of this document: how can the the province of South-Holland design a just transition to a circular society?
 
(the rest of this page and the report itself are in Dutch)
 
Hoofdboodschap van dit rapport: het is essentieel dat iedereen mee kan doen. Uit het onderzoek blijkt dat nu het gevoel bij veel mensen overheerst dat ze geen onderdeel van de transitie zijn en daarom niet meedoen. Hun mogelijke bijdrage wordt niet gezien en ze voelen zich niet gekend. Met grote risico’s tot gevolg: maatschappelijke onrust en, uiteindelijk, een vertraagde of mislukte transitie. De eerste stap naar een rechtvaardige transitie is dan ook om mensen goed te betrekken. Dit komt uit dit onderzoek als meer essentieel naar voren dan om op dit moment nog meer te doen aan verdeling van middelen (distributieve rechtvaardigheid).
 
Deze hoofdboodschap is niet alleen van toepassing op de transitie naar een circulaire samenleving, maar op alle transities naar een duurzame samenleving, bleek gedurende het onderzoek. Het is van belang om de sociale kant van transities integraal en overstijgend aan te pakken.
 
Klik hier om het rapport te lezen
 
Of lees hier meer over DRIFTs aanpak in deze casus.


Date
May 22, 2023