Opinion

‘Acceleration and connection’: looking back on the Masterclass Energy Transition

In 2017, Ron Bissels participated in the Masterclass Accelerating the Energy Transition – and learned more than he expected. In this blog he reflects on his experiences.

Read further in Dutch.

Wat een superinteressante opgave ligt er vóór ons: de energietransitie. Ik besefte natuurlijk best dat die al even gaande is, maar het deel voor ons is nog veel groter. Hoe pak je dat nu aan binnen je mogelijkheden?

Eind 2016 was ik een jaartje bezig als Projectleider van het Maastrichts Energie Akkoord (MEA) met de industrie, met het opzetten van een samenwerkingsverband tussen publieke partijen en de grootste energieverbruikers in Maastricht. Het doel? Kennisdelen, kansen opzoeken voor verdergaande energiebesparing (procesefficiency) en duurzame opwekking, en vervolgens stimuleren dat bedrijven daarin zelf stappen zetten – zonder dwangmiddelen, maar door het als een gezamenlijke uitdaging te zien.

Daarin hadden we best al stappen gemaakt; we hadden het bewustzijn en gevoel voor urgentie vergroot, best practices gedeeld, akkoorden gesloten en concrete CO2-besparingsprojecten gestart. Hoe meer vorderingen je echter maakt, hoe meer vragen er ook op je af komen. Tot nu toe is het nog redelijk laaghangend fruit, maar wat als er zo meteen echt grote investeringen gedaan moeten worden? Wat moet de rol van gemeente en Provincie in de komende jaren worden? Hoe identificeer en selecteer je belangrijks stakeholders? Hoe moet een samenwerkingsverband verder vorm krijgen? Hoe kom je tot een gedragen gezamenlijke strategie op weg naar klimaatneutraliteit?

Dát was het moment om me aan te melden voor de Masterclass Versnelling van de Energietransitie bij DRIFT. En die heeft me méér gebracht dan ik had verwacht: de masterclass heeft me bijvoorbeeld gedwongen partijen te identificeren als niche- of regimespelers en te bepalen met wie we wanneer een samenwerking moeten aangaan. Maar de masterclass zette ook mijn eigen case in het perspectief van de hele transitie – waarbij er veel aandacht is deze te helpen versnellen. Denk daarbij aan de relevante toepassingsgebieden als de gebouwde omgeving en de energiesector zelf, maar ook aan technieken en besluitvormingsprocessen.

Dat wordt nog eens overgebracht met goede theoretische achtergrond en door bevlogen en inspirerende sprekers uit de hele sector. En tenslotte is het ontzettend gaaf en leerzaam om te leren binnen een groep van andere deelnemers, met allemaal hun eigen case en worstelingen, waaruit ook nog eens nieuwe verbindingen kunnen ontstaan. Ik ben ontzettend blij dat ik dit gedaan heb!

Ron Bissels is mobiliteitsmakelaar en projectleider Maastrichts Energie Akkoord bij Maastricht Bereikbaar. In 2017 nam hij deel aan de tweede editie van de Masterclass Versnelling van de Energietransitie.

Ook deelnemen aan de Masterclass Versnelling van de Energietransitie of kans maken op een WildCard? Kijk hier voor meer informatie en meld je snel aan!


Date
December 8, 2017