Report

Eindrapport Bouwdepot Eindhoven: Rust in het hoofd

 

Stable and unconditional income relieves financial stress and gives most homeless youth more faith in their future. That’s the conclusion of DRIFT researchers in case of the Bouwdepot pilot for the municipality of Eindhoven, in which 30 participants ranging from 18 to 21 received 1050 euros a month for the period of a year.

 

(rest of this page and report itself are in Dutch)

 

Het aantal jongvolwassenen dat kampt met schuldenproblematiek en financiële stress is de afgelopen jaren gestegen. De booschap aan 18- tot 21-jarigen is dat ze volwassen zijn, maar niet als volwassene worden betaald vanwege het jeugdloon en ze kunnen ook geen volwassenensteun krijgen vanwege de jongerennorm in de bijstand.

 

Het Bouwdepot biedt gemarginaliseerde jongvolwassenen financiële stabiliteit, ontdekkingsruimte en een lerende omgeving. Kernwaarden bij de aanpak zijn: financiële rust, onvoorwaardelijk leef- en leergeld, handelen in vertrouwen en autonomie van de jongeren. Aan het begin van het jaar stellen de deelnemers een bouwplan op met daarin hun doelstellingen voor het aankomende jaar. Zij worden begeleid en gecoacht door professionals van de betrokken zorg- en opvangorganisaties uit de deelnemende gemeente.

 

Hoe is het de 30 deelnemers vergaan die in 2021 aan deze interventie deelnamen? Uit ons onderzoek blijkt dat de deelnemers gedurende het jaar leren om keuzes te maken en zichzelf beter leren kennen, door bijvoorbeeld het uitproberen van bijbanen of het volgen van therapie. Na afloop van het jaar werkte 30,4% van de deelnemers voltijd (t.o.v. 8.7% bij de start) en was 56,5% van de deelnemers schuldenvrij (t.o.v. 30,4% bij de start). Hoewel het vaak onmogelijk is om in een jaar tijd alle problemen op te lossen, ervaren de meeste deelnemers een adempauze. 

 

Lees hier de publieksversie van de uitkomsten, ‘Rust in het hoofd‘.
 

 

De volledige achtergrond, methodologie en resultaten, vind je in het rapport ‘Rust in het hoofd: De waarde van financiële stabiliteit voor gemarginaliseerde jongvolwassenen’.
 

Klik hier om het rapport te downloaden

 


Date
May 24, 2023