Opinie

Waar ging het niet over tijdens de verkiezingen?

Met de verkiezingsdag in aantocht lijken de campagnes van de verschillende politieke partijen vooral te gaan over AOW, de Nederlandse identiteit, en over de campagne zelf. Belangrijke lange termijn-onderwerpen, zoals het klimaat, blijven echter buiten beeld. ÉénVandaag sprak hierover met Derk Loorbach.

 

Zender ÉénVandaag nam een kort item op waarin het ontbreken van deze onderwerpen wordt verklaard met behulp van hoogleraar politieke communicatie Claes de Vreeze, maar liet ook pleitbezorgers van aandacht voor innovatie, onderwijs en klimaat aan het woord.

 

Voor dit laatste onderwerp sprak ÉénVandaag met Derk Loorbach, hoogleraar socio-economische transities en directeur van DRIFT. Hierbij wordt niet alleen besproken waarom het klimaat buiten beeld blijft in politieke campagnes, ook pleit Derk voor een krachtige rol voor de politiek tijdens en na de verkiezingstijd: ‘Ik denk dat het juist aan de politiek is om duidelijk te maken dat dit één van de grootste vraagstukken is van deze tijd, waar we iets mee moeten. Ik hoop dan ook dat de politiek het leiderschap ontwikkeld of laat zien om te duiden dat dit ook heel veel goeds met zich meebrengt; dat er heel veel goede alternatieven zijn en dat deze verandering heel veel positiefs kan opleveren. Meer gezondheid, meer controle over onze energievoorziening, meer solidaire economie, een gezondere leefomgeving, groenere steden: al die voordelen zouden wél kunnen scoren in verkiezingstijd.’

 

Bekijk hier het volledige filmpje.


Date
maart 16, 2017