publicatie

Voer voor verandering: vier seizoenen transitiepodcast

Datum 31 jan, 2024

Meer interessante
inzichten

bekijk alle publicaties

Hoe werkt fundamentele maatschappelijke verandering? En hoe krijgen we te midden van een klimaatcrisis, biodiversiteitscris en groeiende ongelijkheid het roer radicaal om? In de podcast ‘Voer voor verandering’ voeren Wouter Mulders en collega’s gesprekken met experts over hoe echte verandering werkt in de theorie en praktijk. Want door transities naar duurzaamheid en rechtvaardigheid te begrijpen, kunnen we ze versnellen. Althans, dat hopen we.

Klik hier om alle afleveringen te luisteren

Onze maatschappij lijkt vaak jarenlang stil te staan, en verandert dan ineens heel snel. En duurzame innovaties mogen dan als paddestoelen uit de grond schieten, maar heel weinig ervan breken echt door. Om dit te begrijpen, moet je misschien op een andere manier gaan kijken naar fundamentele verandering; op de transitie-manier. In de afleveringen van ‘Voer voor verandering’ gaat Wouter Mulders samen met andere DRIFTers elke aflevering andere experts aan de tand voelen over transitiewetenschap en -praktijk.

Die transitiewetenschap leer je het beste kennen door zelf een plaatje te tekenen; een simpel model dat we de X-curve noemen. In de eerste aflevering loodst collega Maria Fraaije je hier helemaal doorheen.

In het eerste seizoen zoomen we elke keer in op een hoek van dat X-curve-model, en bespreken we met transitie-experts als Sophie Buchel en Julia Wittmayer wat transitiedenken betekent voor domeinen als energie, mobiliteit en voedsel/landbouw.

In seizoen twee gaan we van theorie naar prakijk. We reizen het land af om allerlei transitiemakers te spreken over hoe zij vanuit hun rol en positie werken aan duurzaamheid en rechtvaardigheid. Zo horen we bijvoorbeeld van Dalila Sayd hoe zij met Stichting het Eetschap werkt aan de voedseltransitie en vertelt Wiro Gruisen van zorgverzekeraar CZ over coalitievorming voor positieve gezondheid in Zuid-Limburg.

Het derde seizoen staat helemaal in het teken van rechtvaardigheid. Daarover praten we met een zeer gevarieerde groep gasten: van bestuurskundige Shivant Jhagroe en gemeentelijk beleidsadviseur armoede & schulden Pauline van den Elsen tot Annemarie Spierings van ‘ondernemersvereniging van de Rotterdamse Haven’ Deltalinqs.

In seizoen vier richten we ons helemaal op afbouw. Een onderschat fenomeen: zonder oliecrisis en burgerprotest geen Nederland fietsland, en zonder verbod op drijfgassen geen herstel van de ozonlaag. In elke aflevering laten we meerdere theoretische en praktische experts aan het woord, van boer tot burgermeester, en van brugklasser tot bankier. Daarnaast bevat dit seizoen nieuwe muziek, verhalen én een live-uitzending.

Luister nu!
De podcast is te beluisteren op je podcastplatform naar keuze. Hier vind je een overzicht van alle afleveringen.

Napraten?
Wil je ook verandering aanjagen in jouw organisatie of omgeving, bijvoorbeeld via een cursus, spreekuur, of samenwerking met DRIFT? Neem dan contact op met Igno Notermans.