Artikel

Voer voor verandering: Onze podcast over transities zit in seizoen 2!

 
Hoe werkt fundamentele maatschappelijke verandering? En hoe krijgen we te midden van een klimaatcrisis, biodiversiteitscris en groeiende ongelijkheid het roer radicaal om? In de podcast ‘Voer voor verandering’ voeren Wouter Mulders en collega’s gesprekken met experts over hoe echte verandering werkt in de theorie en praktijk. Want door transities naar duurzaamheid en rechtvaardigheid te begrijpen, kunnen we ze versnellen. Althans, dat hopen we.
 

Onze maatschappij lijkt vaak jarenlang stil te staan, en verandert dan ineens heel snel. En duurzame innovaties mogen dan als paddestoelen uit de grond schieten, maar heel weinig ervan breken echt door. Om dit te begrijpen, moet je misschien op een andere manier gaan kijken naar fundamentele verandering; op de transitie-manier. In de afleveringen van ‘Voer voor verandering’ gaat Wouter Mulders samen met andere DRIFTers in zo’n 20 minuten elke keer een andere expert aan de tand voelen over transitiewetenschap en -praktijk.
 
Die transitiewetenschap leer je het beste kunnen door zelf een plaatje te tekenen; een simpel model dat we de X-curve noemen. In de eerste aflevering loodst collega Maria Fraaije je hier helemaal doorheen. Dan heb je meteen inzichtelijk hoe radicaal andere manieren van denken, organiseren en doen (zoals het telen van paddenstoelensnacks op restafval of nieuwe manieren van hulpverlening aan dak- en thuisloze jongeren) alleen in een stijgende lijn omhoog kunnen gaan als een andere lijn naar beneden gaat; die van dominante structuren, cultuur en werkwijzen. Deze bepalen de huidige gang van zaken in Nederland, en willen alles het liefst hetzelfde willen houden.
 
In het eerste seizoen zoomen we elke keer in op een hoek van dat X-curve-model, en bespreken we met transitie-experts als Sophie Buchel en Julia Wittmayer wat transitiedenken betekent voor domeinen als energie, mobiliteit en voedsel/landbouw.

En in seizoen twee gaan we van theorie naar prakijk. We reizen het land af om allerlei transitiemakers te spreken over hoe zij vanuit hun rol en positie werken aan duurzaamheid en rechtvaardigheid. Zo horen we hoe het is om aan fundamentele verandering te werken als ondernemer, buurtbewoner, medewerker van een groot bedrijf, of gemeente-ambenaar.
 
Luister nu!
De podcast is te beluisteren op je podcastplatform naar keuze. Klik hiervoor op een van de afbeeldingen hieronder. Abonneer/subscribe/follow meteen, dan ben je direct op de hoogte als er nieuwe afleveringen uitkomen. 
 
logo of Podcast Index podcasts
 
Napraten?
Wil je ook verandering aanjagen in jouw organisatie of omgeving, bijvoorbeeld via een cursus, spreekuur, of samenwerking met DRIFT? Neem dan contact op met Igno Notermans.


Date
september 29, 2022