Hoe werkt fundamentele maatschappelijke verandering? En hoe krijgen we te midden van een klimaatcrisis, biodiversiteitscris en groeiende ongelijkheid het roer radicaal om? In de podcast ‘Voer voor verandering’ voeren Wouter Mulders en collega’s gesprekken met experts over hoe echte verandering werkt in de theorie en praktijk. Want door transities naar duurzaamheid en rechtvaardigheid te begrijpen, kunnen we ze versnellen. Althans, dat hopen we.
In het eerste seizoen zoomen we elke keer in op een hoek van dat X-curve-model, en bespreken we met transitie-experts als Sophie Buchel en Julia Wittmayer wat transitiedenken betekent voor domeinen als energie, mobiliteit en voedsel/landbouw.
Aflevering #1 – De X-curve: de plek op de kaart waar een schat begraven ligt
Waarom laat verandering soms heel lang op zich laat wachten, om vervolgens dan heel snel te gaan? Actie-onderzoeker en illustrator Maria Fraaije laat je een X-curve tekenen: een simpel model dat verklaart waarom duurzame en rechtvaardige initiatieven vaak niet zomaar doorbreken. Daarna bespreken vaste hosts Igno Notermans & Wouter Mulders hoe deze X-curve door overheden, bedrijven en allerlei andere organisaties wordt ingezet.
Aflevering #2 – De diverse toekomst van ons mobiliteitssysteem, met Sophie Buchel
Met de ervaren transitionista Sophie Buche bespreken we opbouw in de mobiliteitstransitie, oftewel de gewenste toekomst van alles wat vaart, rijdt, vliegt of wandelt. We praten over waarom het maar de vraag is of het ‘fileprobleem’ een probleem is, over waarom corona maar tot zo weinig echte verandering heeft geleid, over ongelijkheid en vervoersarmoede, en over hoe je wetenschap en activisme combineert – en of je dat wel moet willen.
Aflevering #3 – Hoe wordt er afgebouwd in energietransities, met Julia Wittmayer
Julia praat ons bij over energietransities: weg van fossiele brandstoffen, en op naar hernieuwbare energiebronnen, zoals wind, zon en andere duurzame vormen van elektriciteit en warmte. Wat ga je stoppen, zodat nieuwe duurzame en rechtvaardige initiatieven een duurzame toekomst kunnen gaan vormen? En wat dragen rechtszaken en ‘divestment’ eigenlijk bij aan transities?
Aflevering #4 – Over verandering in voer, oftewel opbouw in de voedseltransitie, met Aniek Hebinck
Het voedselsysteem moet om, maar hoe? Postdoctoraal onderzoeker Aniek Hebinck denkt dat we laat zijn met het verduurzamen van de landbouw en voedselproductie. We zijn zo laat dat verschillende kampen die traditioneel tegenover elkaar staan, elkaar moeten gaan aanvullen. Aan de hand van voorbeelden als De Vegetarische Slager en Rechtstreex praat Aniek over opbouw in de voedseltransitie.
Aflevering #5 – Over je eigen sterfelijkheid erkennen in transities, met Derk Loorbach
Er bestaat haast geen betere gast om het eerste seizoen ‘Voer voor verandering’ samen te vatten dan Derk Loorbach, hoogleraar sociaal-ecomische transities. In deze aflevering gaat hij in op de rol van de gevestigde orde in duurzaamheids- en rechtvaardigheidstransities. We praten over de laatste hoek van de x-curve: ombouw. Over scharrelambtenaren en je eigen sterfelijkheid erkennen.