Hoe werkt fundamentele maatschappelijke verandering? En hoe krijgen we te midden van een klimaatcrisis, biodiversiteitscris en groeiende ongelijkheid het roer radicaal om? In de podcast ‘Voer voor verandering’ voeren Wouter Mulders en collega’s gesprekken met experts over hoe echte verandering werkt in de theorie en praktijk. Want door transities naar duurzaamheid en rechtvaardigheid te begrijpen, kunnen we ze versnellen. Althans, dat hopen we.
In seizoen vier richten we ons helemaal op afbouw. Een onderschat fenomeen: zonder oliecrisis en burgerprotest geen Nederland fietsland, en zonder verbod op drijfgassen geen herstel van de ozonlaag. In elke aflevering laten we meerdere theoretische en praktische experts aan het woord, van boer tot burgermeester, en van brugklasser tot bankier. Daarnaast bevat dit seizoen nieuwe muziek, verhalen én een live-uitzending.
Aflevering #1 – Activistische afbouwers als kanaries in de kolenmijn.
In de eerste aflevering, praten we met Alfred Blokhuizen en Gusta Schreiner. Vanuit de Verening Bewoners tegen Vliegtuigoverlast, strijden ze tegen lawaai, stank en ultrafijnstof.
Aflevering #2 – Twee keer afbouw van de lange adem
In de tweede aflevering praten we met twee burgemeesters en twee ambtenaren van de stad Genk. Eind jaren 80 sluiten daar de kolenmijnen en verdwijnt ook andere industrie. Wat doe je na zo’n gigantische stop?
Aflevering #3 – Van veeteelt naar vezelteelt – afbouw voor doorontwikkeling
Collega Sophie en ik spreken met Jan Versluis, een voormalig melkveehouder in het Groene Hart, die zijn pijlen heeft gericht op de gewassen zonnekroon en vezelhennep. Jan wil nu een breed verbond wil sluiten om met die planten heel veel goeds te doen voor de bodem, de biodiversiteit, en de circulaire economie.
Aflevering #4 – Waar afbouw niet omheen kan – rouw en rendement
In aflevering vier behandelen we twee belangrijke hindernissen voor afbouwers. Ten eerste: een barriere in onszelf. We spreken met therapeut rouw- en verliesverwerking Henja Treur. Daarna zoomen we uit naar barrières op een veel grotere schaal: de macht van geld en ons financiële systeem met Hans Stegeman, Hoofdeconoom bij Triodos Bank.
Aflevering #5 -Live vanuit Theater Walhalla met Marije van den Berg en Derk Loorbach
Wouter Mulders gaat in gesprek met stopstrateeg Marije van den Berg en aspirant-Minister van Afbraak Derk Loorbach. Allebei hebben ze veel te zeggen over afbouw, afbraak en stoppen. Welke goede en slechte voorbeelden kennen zij?