publicatie

Podcast ‘Voer voor verandering’ – Seizoen 2

Datum 25 sep, 2022

Meer interessante
inzichten

Bekijk alle publicaties

Hoe werkt fundamentele maatschappelijke verandering? En hoe krijgen we te midden van een klimaatcrisis, biodiversiteitscris en groeiende ongelijkheid het roer radicaal om? In de podcast ‘Voer voor verandering’ voeren Wouter Mulders en collega’s gesprekken met experts over hoe echte verandering werkt in de theorie en praktijk. Want door transities naar duurzaamheid en rechtvaardigheid te begrijpen, kunnen we ze versnellen. Althans, dat hopen we.

In seizoen twee gaan we van theorie naar prakijk. We reizen het land af om allerlei transitiemakers te spreken over hoe zij vanuit hun rol en positie werken aan duurzaamheid en rechtvaardigheid. Zo horen we bijvoorbeeld van Dalila Sayd hoe zij met Stichting het Eetschap werkt aan de voedseltransitie en vertelt Wiro Gruisen van zorgverzekeraar CZ over coalitievorming voor positieve gezondheid in Zuid-Limburg.

Aflevering #1 – De hokjes groter maken in de voedseltransitie, met Dalila Sayd
Wie weet als geen ander hoe je zo min mogelijk voedsel verspilt? Dat zijn mensen die weinig geld hebben. En wie heeft veel ervaring met plantaardig eten? Dat zijn bijvoorbeeld nieuwe Nederlanders  uit Eritrea die dat sowieso twee keer per week doen. We spreken Dalila Sayd; met haar stichting Het Eetschap verbindt ze beleidsmakers en bedrijven aan arme en anderszins kwetsbare groepen.

Aflevering #2 – Een derde route voor de warmtetransitie, met Kirsten Notten
Je denkt er misschien niet zo bij na, maar om je heen zijn allerlei energiebronnen waarmee je duurzaam een huis kunt verwarmen en koelen. Kirsten Notten is op allerlei manieren bezig met de warmtetransitie. We praten over de derde route in de warmtetransitie, naast de overheid en de markt. Die van burgers die met elkaar aan oplossingen werken, via een warmteschap.

Aflevering #3 – Intelligent vooruitstruikelen voor positieve gezondheid, met Wiro Gruisen
Zorgverzekeraars houden zich voornamelijk bezig met zorg en ziekte. Hoe kun je dan binnen zo’n organisatie ruimte maken om een gezonde leefstijl of een betere buurt te bevorderen? Wiro Gruisen pleit voor een brede blik op wat gezondheidszorg is. Daarover filosoferen is een ding, maar Wiro kan ook goed uitleggen wat er allemaal bij komt kijken als je dat in de praktijk wil gaan brengen.

Aflevering #4 – Transities binnensmokkelen bij de gemeente, met Carolien de Vries
Wie bij de gemeente of rijksoverheid werkt, zal dit verlangen waarschijnlijk kennen: je wilt een ander soort overheid zijn. Een overheid die partner is in transities, want je kunt niet alles alleen oplossen. Maar hoe praat je daarover met collega’s? En hoe leer je hoe dat moet? We praten met Carolien de Vries; aanjager, begeleider en adviseur bij de Gemeente Rotterdam.

Aflevering #5 – De ene macht is de andere niet in transities, met Flor Avelino
Wist je dat niet alleen de hoeveelheid maar ook het type macht van belang is voor verandering? En zit in al dat vervelende green-, pink- en we-washing misschien ook een kans? We praten met professor Flor Avelino over wat zij van de academische wereld verwacht qua fundamentele verandering, welke verschillende types macht van belang zijn voor transities, en dat ook  de wetenschap meer aandacht heeft voor opbouw dan voor afbraak.