In de podcast ‘Voer voor verandering’ voeren Wouter Mulders en collega’s gesprekken met experts over hoe echte verandering werkt in de theorie en praktijk. Seizoen 3 staat helemaal in het teken van rechtvaardigheid. En speciaal voor dit onderwerp gaan we ook over de landsgrenzen en door de taalbarrière heen, want we spreken met meerdere gasten over mondiale rechtvaardigheid.
Wanneer het gaat over armoedebestrijding en schuldhulpverlening, is het heel makkelijk om alleen over getallen te praten. Maar wie zijn de mensen achter die getallen? En waar hebben het dan echt over? In deze aflevering praat Wouter samen met collega & co-host Dewi Lemmens over dit soort kwesties.
We doen dat met Pauline van den Elsen, senior beleidsadviseur bij de gemeente Eindhoven, die haar ervaring deelt over rechtvaardigheid rondom armoede en schulden.
Pauline en haar collega’s signaleerden enkele jaren geleden een groep jongeren die grote kans liepen in de schulden te raken, puur vanwege de manier waarop we het in Nederland hebben georganiseerd.
Daarom dat haar gemeente ging samenwerken met Het Bouwdepot, een initiatief van o.a. Marleen van der Kolk en Manon van Hoeckel. In deze aanpak krijgen dak- of thuisloze jongeren tussen de 18 en 21 een jaar lang onvoorwaardelijk leer- en leefgeld. Samen met begeleiding gaan de jongeren dan zelf een plan maken om hun leven weer op te bouwen. Zo werkt Pauline met heel veel anderen aan de praktijk van vertrouwen.
We praten over het Bouwdepot als transitie-experiment, waarbij Dewi reflecteert op de resultaten. Over dat veel van deze jongeren hierdoor zich voor het eerst serieus genomen voelen. En Wouter stelt de naïeve vraag: waarom doen we dit niet overal? Gelukkig leveren ook zulke vragen interessante antwoorden op.