publicatie

Podcast-aflevering 1.5: Over je eigen sterfelijkheid erkennen in transities, met Derk Loorbach

Datum 24 mei, 2022

Meer interessante
inzichten

Bekijk alle publicaties

Hoe werkt fundamentele maatschappelijke verandering? En hoe krijgen we te midden van een klimaatcrisis, biodiversiteitscris en groeiende ongelijkheid het roer radicaal om? In het eerste seizoen zoomen we elke keer in op een hoek van dat X-curve-model, en bespreken we met transitie-experts als Sophie Buchel en Julia Wittmayer wat transitiedenken betekent voor domeinen als energie, mobiliteit en voedsel/landbouw.

Er bestaat haast geen betere gast om het eerste seizoen ‘Voer voor verandering’ samen te vatten dan Derk Loorbach, hoogleraar sociaal-ecomische transities en schepper van de X-curve. Nouja, dat laatste betwijfelt hij zelf, en hij heeft ook nog wat andere kanttekeningen bij hoe we de X-curve tot nu toe gepresenteerd hebben.

Derk is er wel blij mee dat we vanaf het begin de boodschap hebben uitgedragen: ‘het regime: dat zijn wij allemaal’. In deze aflevering gaat hij in op de rol van de gevestigde orde in duurzaamheids- en rechtvaardigheidstransities.  Door druk van buitenaf gaan bepaalde routines op een gegeven moment schuren. Dat gebeurt bij bedrijven en instanties, maar ook bij jouw, in jouw dagelijks leven. Daar ontstaat transitieruimte.

We praten dus over de laatste hoek van de x-curve: ombouw. Over scharrelambtenaren en je eigen sterfelijkheid erkennen. Dus over hoe ondernemende individuen middenin het huidige systeem niet wachten tot transitie hen overkomt maar vanuit dat systeem ‘vooruit gaan struikelen’. Hij vertelt aan de hand van voorbeelden uit de welzijnswereld en de haven van Rotterdam.

Luister de aflevering
Abonneer je op ‘Voer voor verandering’ in je favoriete podcastapp, of klik op een van deze links:
Spotify
Apple podcasts
pod.link

Handige linkjes
Van de Straat: Mobilisatieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren
Transitie-agenda Biobased Haven Rotterdam en, altijd spannend: Derk’s twitter

Met dank aan: Maria Fraaije voor voice-over, Pleuni van den Udenhout voor montage & redactie, Walvisnest voor muziek, en alle collega’s van DRIFT voor steun & inspiratie.