publicatie

Podcast-aflevering 1.4: Over verandering in voer, oftewel opbouw in de voedseltransitie, met Aniek Hebinck

Datum 17 mei, 2022

Meer interessante
inzichten

Bekijk alle publicaties

Hoe werkt fundamentele maatschappelijke verandering? En hoe krijgen we te midden van een klimaatcrisis, biodiversiteitscris en groeiende ongelijkheid het roer radicaal om? In het eerste seizoen zoomen we elke keer in op een hoek van dat X-curve-model.

Het voedselsysteem moet om, maar hoe? Verschillende mensen hebben verschillende beelden bij hoe we in de toekomst voedsel gaan maken en eten. Bijv. laten we natuur en landbouw grond en ruimte sharen (zoals bij kringlooplandbouw) of gaan we natuur sparen door ruimte vrij te maken met zeer efficiente landbouw?

Postdoctoraal onderzoeker Aniek Hebinck heeft een boodschap die wat rauw op je dak kan komen. We zijn laat met het verduurzamen van de landbouw en voedselproductie. We zijn zo laat dat verschillende kampen die traditioneel tegenover elkaar staan, elkaar moeten gaan aanvullen. Zo, vertelt Aniek, kan er een lappendeken van oplossingen komen, en daar gaat haar onderzoek over.

Aan de hand van voorbeelden als De Vegetarische Slager en Rechtstreex praat Aniek over opbouw in de voedseltransitie. Ze legt zelfs het begrip emergentie uit aan de hand van een voorbeeld met daarin jouw moeder. Echt waar.

Luister de aflevering
Abonneer je op ‘Voer voor verandering’ in je favoriete podcastapp, of klik op een van deze links:
Spotify
Apple podcasts
pod.link

Handige linkjes
Onderzoek: Urban grassroots food initiatives and the diffusion of innovation in Rotterdam
Unilever neemt de vegetarische slager over
Website Rechtstreex