Riolering vervangen, en dan gelijk een warmtenet aanleggen waarmee een buurt van het gas af kan. Het koppelen van de aardgasvrije opgave aan andere uitdagingen lijkt simpel, maar is het in de praktijk vaak niet. Daarom gaf het Programma Aardgasvrije Wijken DRIFT de opdracht hierover lessen op te halen bij verschillende gemeenten.
Nederland staat voor de enorme opgave om in woningen en andere gebouwen van het aardgas af te gaan. Maar dat is niet de enige opgave. Ook ons aanpassen aan een nu al veranderd klimaat, armoede of het realiseren van een circulaire economie vragen onze aandacht.
De opgaven zijn zo overweldigend, dat we vaak blijven steken in al deze verschillende opgaven en de behoefte om hun raakvlakken eerst precies te willen begrijpen, waardoor er weinig actie komt.
Terwijl juist dit soort complexe, maatschappelijke uitdagingen niet analytisch achter het bureau op te lossen zijn maar om nieuwe manieren van doen, denken en organiseren vragen. We moeten in de praktijk deze nieuwe manieren uitproberen, het gaan doen, om er vervolgens van te leren.
Dit schetsboek past in die aanpak. Elf gemeenten, van Amsterdam tot Achtkarspelen, hebben hun verhalen met elkaar en ons gedeeld. We delen de elf belangrijkste lessen die we daaruit hebben gehaald. Natuurlijk aan de hand van voorbeelden, en met illustraties van Maria Fraaije.
Dit schetsboek is het resultaat van een onderzoeksproces in 2021-2022 in opdracht van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW), waarin we met de gemeenten eye-opener (of blikopener) workshops hebben georganiseerd. Deze eye-opener workshops komen voort uit onze aanpak van reflexieve monitoring en evaluatie en zijn gericht op leren tussen deelnemers en leveren daarmee rijkere inzichten dan bij traditionele 1-op-1 interviews (die ook onderdeel waren van het onderzoek). Het schetsboek hebben we ook toegelicht in een webinar georganiseerd door PAW, hier te bekijken.