publicatie

Noord-Nederland Verbonden

Datum 8 aug, 2024

Er is veel aan het veranderen aan de manier waarop Nederland mobiliteit inricht. Echter, de mobiliteitstransitie is niet een one-size-fits-all. De Noord-Nederlandse transitie is anders dan die van de randstad, in uitdagingen én in oplossingen. In de gesprekken tijdens de eerste fase van de transitie-arena Noord-Nederland werd duidelijk dat er in de noordelijke provincies ruimte is om het anders te doen. En dat willen we!

Transitievisie voor een sociaal, duurzaam en rechtvaardig mobiliteitssysteem in de drie Noordelijke provincies

Doorgaan op huidige voet betekent verder vastlopen. Alleen inzetten op elektrificatie is geen oplossing voor de energie- en grondstoffenschaarste. Het stimuleren van individuele oplossingen leidt tot verschraling van collectieve voorzieningen. En de focus op marktoplossingen werkt niet voor gebieden met een lagere bevolkingsdichtheid. Ook nu vallen er mensen buiten de boot, en ondanks het grote sociale vangnet in Noord-Nederland is die groep groeiende. 

Dat kan ook anders. Wij pleiten voor een mobiliteitssysteem dat niet alleen gebruik maakt van het vangnet dat Noord-Nederland kenmerkt, maar ook bijdraagt aan het versterken ervan. Een mobiliteitssysteem in Noord-Nederland dat weer doet wat het moet doen: verbinden. Het resultaat van deze gesprekken is een transitievisie voor een sociaal, duurzaam en rechtvaardig mobiliteitssysteem in de drie noordelijke provincies in drie transitiepaden: 

  • Van de gemeenschap als vangnet naar de gemeenschap als fundament. Gebruik maken van de kracht van het Noord-Nederlands collectief met passende oplossingen gebaseerd op lokale context, met zeggenschap en autonomie voor bewoners. 
  • Van de stad als knooppunt naar steden met verantwoordelijkheid. Steden met verantwoordelijkheid faciliteren de verduurzaming én vermindering van reisbewegingen van mensen uit het buitengebied, die steeds meer op de stad aangewezen zijn. Verantwoordelijkheid nemen kan ook betekenen dat niet de patiënt van het dorp naar de stad hoeft, maar de fysiotherapeut een keer per week langskomt in het dorp. 
  • Van geïsoleerde opgave naar schakel in transities. Met mobiliteit die bijdraagt aan sociale verbinding, aan de energietransitie, en aan een vitale samenleving, hebben we het over veel meer dan van A naar B. Hierin is mobiliteit niet een doel an sich, maar als essentiële schakel tussen maatschappelijke opgaven in een toekomstbestendig Noord-Nederland. 

Auteurs
Floor van den Elzen, Tessa Speelman, Emil Beemer, Derk Loorbach  

 

Resultaat van transitie-arena op initiatief van de samenwerkende overheden in Noord-Nederland (Provincies Drenthe, Fryslân, Groningen, Gemeenten Assen, Emmen, Groningen, Leeuwarden en Súdwest Fryslân)

 

Het volledige rapport
Klik hier om de publicatie te downloaden