Blog

Nederland na Corona 10: De Transitie Motor in eerste versnelling!

De Transitie Motor: met elkaar bouwen we een samenleving die als geheel sociaal, economisch en ecologisch veerkrachtiger is. Vrijdag 22 mei is alweer het tiende #NederlandnaCorona-gesprek waaruit deze motor ontstond. Sjoerd Kluiving, Associate Professor aan de VU Amsterdam, neemt het stokje over van Derk Loorbach en praat je in dit blog bij over wat tot nu toe is gebeurd en wat nog komen gaat.

 
Lees Derk Loorbachs 9 reflecties en vooruitblikken naar de verschillende gesprekken hier: Nederland na Corona 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, en 9
 
Wil je graag op de hoogte blijven van deze reeks gesprekken? Laat hier je gegevens achter.
 
Wereldberoemd in eigen land
De lockdown van de Nederlandse samenleving als gevolg van de uitbraak van COVID-19 heeft tot een ongekende en historische stilstand van de economie geleid. Lege pleinen, weinig treinen, massaal thuiswerken en minimaal vliegverkeer vormden de achtergrond van de #NederlandnaCorona-transitiegesprekken van DRIFT. De gesprekken die volgens Derk Loorbach een nationaal tijdverdrijf werden haalden zelfs het NOS achtuurjournaal en de Groene Amsterdammer.
 
Vanuit een oproep tot reflectie en co-creatie, met openheid als leidraad en aandacht voor voorwaarts struikelen, werden ook geld, natuur en de mens uitgediept in de twee uur durende transitiegesprekken, onder de bezielende leiding van Derk, met vaak meer dan 100 deelnemers. 
 
Wat we eigenlijk al wisten
… was hoezeer mensen met elkaar verbonden zijn. Dat vergroot de urgentie om een lijn uit te zetten voor het Nederland van morgen! Tijdens deze gesprekken kwamen we steeds tot dezelfde conclusie: de kennis, creativiteit, vindingrijkheid, tools en vele waardevolle initiatieven zijn in de samenleving al ruimschoots aanwezig. Het is belangrijk dat deze wijsheid juist nu zichtbaar wordt én wordt ingezet. We bespraken de waarden die richting geven en zich al vertaald zien in de praktijk.
 
De Transitie Motor wordt gevormd …
… door al onze krachten te bundele, op het gebied van 10 belangrijke thema’s: welvaart, financiële structuren, leefomgeving, circulaire businessmodellen, arbeid, onderwijs, inclusiviteit, voedselsystemen, energie en mobiliteit, internationale relaties en de natuur.
 
Handreiking aan Nederlandse regering …
… en samenleving wordt op 5 mei 2020 door de Transitie Motor gestuurd vanuit meer dan 800 doeners en denkers. Om samen te bewegen naar de samenleving en economie waar we in wíllen leven. Een samenleving gebaseerd op andere waarden, zoals rechtvaardigheid, inclusiviteit en duurzaamheid.
 
Coördinatieteam Transitie Motor
Aangetrokken door deze gezamenlijke droom, hebben vier professionals in duurzame ontwikkelingen en transitie de handen in elkaar geslagen en ‘de opdracht’ op zich genomen om als coördinatieteam de vier functies van de Transitie Motor aan te jagen. Een van de activiteiten waarop wij dat doen is doorgaan met de vrijdagmiddag-transitiegesprekken. Om met elkaar een versterkte beweging te zijn, waarop de overheid meelift en waardoor o.a. onze 10 pijlers opgenomen worden in de komende verkiezingsprogramma’s van politieke partijen.  
 
De motor in eerste versnelling – Doet u ook mee?
Met elkaar bouwen we een samenleving die als geheel sociaal, economisch en ecologisch veerkrachtiger is. We brengen oplossingen en scenario’s bij elkaar en onderzoeken – mede  met jou – concepten om te leren en elkaars energie te benutten. Het resultaat is een platform dat onze samenleving herstructureert waar nodig of gewenst.
 
Hoe doe je mee? Hier vind je onze DIY-transitiekit. Hier vind je alle details van het tiende #NederlandnaCorona-gesprek op vrijdag 22 mei 2020.  Hier lees je meer over de Transitie Motor en het bijbehorende initiatief. Teken ook de petitie!
 
Laat hier je gegevens achter om op de hoogte te blijven van onze #NederlandnaCorona-activiteiten. En heb je vragen of wil je ons op de hoogte houden van jouw #NederlandnaCorona-gesprek? We horen graag van je op transitiegesprek@drift.eur.nl!
 


Date
mei 20, 2020