Blog

Hoe ACTION citizen-science-projecten als de Sonic Kayak helpt

 
Zelf bioplastic composteren, aan lichtvervuiling werken, of lucht- en waterkwaliteit in kaart brengen – in de ‘citizen science’ doen titels of posities er niet toe, want iedereen kan bijdragen aan de wetenschap. Annelli Janssen vertelt in dit korte blog hoe ze in het onderzoeksproject ACTION eraan werkt om ‘burgerwetenschap’ rondom vervuiling nog effectiever te maken.
 
In ACTION werken onderzoekers samen met citizen science projecten om een toolkit te ontwikkelen die burgerwetenschappers helpt met data-verzameling, data-analyse, werving van vrijwilligers en het effect dat zij kunnen hebben op wetenschap, maatschappij en/of politiek.
 
We funden meerdere lichtingen aan citizen science pilots. In februari 2020 deed de eerste lichting mee aan een aftrap: leuke en intensieve dagen in Berlijn vol met workshops en presentaties.
 
Bent u benieuwd hoe citizen science duurzaamheidstransities kan ondersteunen? In de ACTION Beleids-masterclass citizen science in duurzaamheidstransities op 13 april 09:30-12:30 gaan we hierop in. Bent u beleidsprofessional en wilt u deelnemen aan de masterclass? Meld u aan voor een wildcard via deze link, die op 29 maart sluit. Voorkennis van citizen science is niet nodig.
 
“De tien geselecteerde pilots hebben allerlei invalshoeken en zijn vaak heel praktisch: CitiComPlastic uit Oslo is een co-creatieve zoektocht naar goede manieren om bioplastic af te breken,” aldus Annelli. “Een ander interessant project uit deze lichting is Sonic Kayaks: zij ontwikkelen hardware waarmee een kajak waterkwaliteit en andere data verzamelt, en de kajakker tegelijkertijd via live muziek een beeld krijgt van hoe het er onder water uitziet. In hun pilot ontwikkelen ze nieuwe sensors om water- en luchtkwaliteit tijd te meten, en te laten horen.”

 
De samenwerking tussen ACTION en de projecten is echt een wisselwerking, volgens Annelli. “Wij zien de citizen science projecten daarin als cruciale partner.” Vanaf het begin van het project zijn vier citizen science projecten deel van het onderzoeksteam en de tien citizen science pilots sluiten aan door middel van de twee Open Calls.
 
ACTION is er voor een breder publiek dan alleen de geselecteerde deelnemers. “We vragen de pilots na te denken over nieuwe manieren om vrijwilligers te activeren en ook te behouden. Deze manieren gebruiken wij vervolgens als data voor hun onderzoeksrapport over vrijwilligersparticipatie. De komende maanden vormen wij deze data om tot een tool op de website die gebruikt kan worden door alle citizen science projecten die meer vrijwilligers willen werven.”
 
“Ook willen we bijvoorbeeld citizen science projecten helpen om hun politieke invloed te vergroten. Dit doen we door interviews met de projectleiders te houden, waarbij we informatie verzamelen en advies geven.” Deze informatie vormt inbreng voor de zes beleids-masterclasses die ACTION in 2021 organiseert in Nederland, Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Duitsland. “Zo komt de opgedane kennis en ervaring ook bij beleidsmakers terecht.”
 
Van het initiatief van de EU, naar burgers die onderzoek doen met een kajak of composthoop, weer terug naar advies voor beleidsmakers: dan is de cirkel rond!
 


Date
maart 23, 2020