Interview

Over macht en onmacht: dr. Flor Avelino bij Divosa.

Als een verandering niet van de grond komt, wijten we dit vaak aan ‘de macht’ van de ander. Macht vormt dan een obstakel voor transitie. Maar is dat wel terecht? Flor Avelino waagt dit te betwijfelen. 

 

De transformatie naar een inclusieve gemeente is een groot avontuur. Tijdens het Voorjaarscongres van Divosa, organisatie van leidinggevenden in het sociaal domein, op 15 en 16 juni 2017 in Maastricht werd deze reis onder de loep genomen met behulp van wetenschappers en inspiratie. Tijdens het congres sprak DRIFT’s Flor Avelino, over de rol van macht en empowerment in transities en transformaties – en over de mogelijkheden voor empowerment van de burger, waarbij instrinsieke motivatie een essentiële factor is.

‘Verandering wordt niet tegengehouden door macht, maar door een gevoel van machteloosheid.’

Vaak wordt er, wanneer verandering niet van de grond komt, gewezen naar de macht van instituties of organisaties – of juist naar de macht van de burger of kiezer. ‘Als er iemand het gevoel heeft geen macht te hebben, is het de kiezer wel,’ betoogde de assistent professor. ‘Verandering wordt niet tegengehouden door macht, maar door een gevoel van machteloosheid.’

Lees meer over macht, onmacht en empowerment  van de burger in het verslag van Flors bijdrage. Recent verscheen ook dit onderzoeksartikel over de relaties tussen sociale innovatie, transformatieve verandering en empowerment.

Het volledige verslag van het voorjaarscongres van Divosa wordt binnenkort aangevuld op de website van de organisatie.

 


Date
juni 19, 2017