In deze vier essays kijken we terug op 4 jaar welzijnswerk en monitoring van Humanitas in Feijenoord. Wat kunnen we leren van de vernieuwende en omstreden aanpak?
De uitdaging in Feijenoord
Toen Stichting Humanitas in 2018 ten tonele kwam als nieuwe welzijnsaanbieder in het gebied Feijenoord (Rotterdam Zuid) stonden zij voor (eufemistisch gesteld) een forse uitdaging. Het gebied wordt al jaren geconfronteerd met een variëteit aan samenhangende persistente problemen: armoede, taalachterstanden, schulden, etc. Daarnaast is er een hoge doorloop van hulpinstellingen, de meesten blijven slechts een aantal jaar in het gebied. Zo ook Humanitas.
Vernieuwende welzijnsaanpak
Wij hebben samen met Humanitas hun activiteiten en impact gemonitord in het gebied Feijenoord (2018 – 2022) om te zien of hun vernieuwende welzijnsaanpak als transformatief voorbeeld kan dienen binnen de welzijnswereld.
In deze bundel van essays blikken we terug op 4 jaar Humanitas in Feijenoord en het monitoren van welzijnswerk. We concluderen o.a. dat een vernieuwende aanpak als deze niet zonder horten of stoten gaat. Ondanks goede bedoelingen blijft het behalen van het gewenste resultaat een zoektocht, zeker als je daarbij buiten de gebaande paden wilt treden. Vandaar dat een van de essays ook gaat over een alternatieve manier van monitoring en evaluatie van het welzijnswerk.