Interview

Een onderzoeksinstituut als sociale onderneming

Platform voor sociaal ondernemers so/creatie interviewde Flor Avelino, Assistent Professor bij DRIFT en Academisch Directeur van de Transition Academy, over de combinatie van sociaal ondernemerschap en wetenschap.

 

Een onderzoeksinstituut is wellicht niet het eerste waaraan je denkt bij een gesprek over sociaal ondernemen. “Toch is DRIFT dat wel”, volgens Flor Avelino. “Mensen die werken bij DRIFT zijn heel gedreven en willen écht bijdragen aan duurzaamheid. We doen veel actieonderzoek, wat betekent dat we vaak betrokken zijn bij de initiatieven die we bestuderen en proberen die te ondersteunen. Het aspect van geld verdienen is enkel bedoeld om te kunnen blijven bijdragen aan nieuwe transities. Of we investeren het in onderzoek en onderwijs dat niet winstgevend is, maar wel fundamenteel bijdraagt aan de samenleving. Dat maakt van DRIFT een sociale onderneming.”

“Ik heb het geluk om bij een onderzoeksinstituut te werken dat sociaal ondernemend is ingesteld, een over het algemeen zeldzame combinatie.”

 

Flor begon bij DRIFT toen zij werkte aan haar PhD. “Toen  DRIFT in 2004 werd opgericht, was actieonderzoek en toegepast onderzoek vanaf het begin een belangrijke focus naast het theoretische onderzoek. Vooral omdat de onderzoekers bij DRIFT vaak heel gedreven en betrokken zijn bij onderwerpen zoals duurzaamheid en transities. Door de jaren heen zijn we steeds meer strategisch beleidsadvies en onderwijs gaan bedrijven. Toch zie ik mezelf meer als een klassiek onderzoeker: het onderzoeken en uitwerken van ideeën en theorieën kan ook mooie resultaten opleveren, waarvan de toegevoegde waarde niet onderschat moet worden.” Persoonlijk helpt het Flor om het idee los te laten dat je alles moet kunnen. “Het is oké om je te specialiseren in onderzoek of onderwijs, in een wereld met een overvloed aan co-creatie en multidisciplinariteit.

 

Meer lezen

Lees het volledige interview, afgenomen en uitgewerkt door Eline Arisse, op de website van so/creatie.
so/creatie is hét online magazine over sociaal ondernemen in Nederland. Door gesprekken over het hoe en waarom van het werk van sociaal ondernemers het platform meerwaarde voor deze groeiende beweging.

 


Date
mei 8, 2017