Opinie

Derk Loorbach over lokale plannen duurzaamheid: ‘Weinig concrete voorstellen.’

Lokale verkiezingsprogramma’s bevatten torenhoge ambities voor klimaatverbetering en het opwekken van schone energie, maar amper ideeën om die ambities waar te maken. De Monitor sprak met DRIFT-directeur en professor socio-economische transities Derk Loorbach over de verkiezingsprogramma’s.

De Monitor is het onderzoeksjournalistieke platform van de KRO-NCRV. Het platform onderzoekt maatschappelijke kwesties met behulp van de kennis, ervaringen en input van het publiek. In de aanloop naar de lokale verkiezingen heeft de Monitor lokale verkiezingsprogramma’s onder de loep genomen: naast de programma’s binnen de vier grootste gemeenten zijn er in elke provincie van tenminste één kleine en grote gemeente bij vijf partijen de verkiezingsprogramma’s onderzocht.

Daarbij is door De Monitor gekeken naar de ambities, maar vooral naar wat de verschillende partijen in de praktijk willen doen om die ambities waar te maken. Uit dit onderzoek blijkt dat bijna alle politieke partijen willen dat hun gemeente in 2020, 2030 of 2040 alleen nog maar duurzame energie gebruikt – maar hoe dit bereikt moet worden blijft na bestudering van de verkiezingsprogramma’s onduidelijk. Derk Loorbach kijkt mee met het onderzoek van De Monitor, legt uit waarom sterke keuzes uitblijven, en wat er zou moeten veranderen in de programma’s.

Lees hier het volledige artikel van De Monitor.


Date
maart 19, 2018