Kinderopvang mag niet alleen een voorrecht zijn voor werkende ouders: kinderopvang is goed voor de ontwikkeling van kinderen en daarom zou elk kind naar de kinderopvang moeten gaan. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van een transitie-arena met 25 deelnemers van binnen en buiten de sector. DRIFT organiseerde dit proces in opdracht van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), wat resulteerde in de transitie-agenda ‘Fundament voor de toekomst’.
"Als we aan de vooravond van ingrijpende veranderingen staan, welke richting moet de kinderopvang wat ons betreft op kantelen?"
Die vraag vormde het startpunt voor dit arena-traject van vier sessies, waarin een diverse groep van binnen en buiten de kinderopvangsector bijeenkwam. Deelnamers aan die sessies waren zowel vertegenwoordigers van verschillende opvangcentra als ketenpartners uit o.a. de jeugdzorg, onderwijs, cultuureducatie en de gemeentes.
Politieke besluitvorming op dit dossier anno 2024 doet namelijk geen recht aan de wezenlijke ambitie die binnen de sector leeft: om bij te dragen aan een rechtvaardige, inclusieve en duurzame samenleving, waarin alle kinderen van 0-13 jaar de mogelijkheid krijgen zich prettig, veilig, gezond en kansrijk te ontwikkelen.
En omdat de politiek nog niet de juiste stappen zet om de kinderopvang van de toekomst vorm te geven, brachten actie-onderzoekers van DRIFT in opdracht van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) hiervoor zelf diverse professionals, binnen en verwant aan de sector, bijeen.
Het resultaat is een gedeelde analyse van de huidige kinderopvang en hoe we hier gekomen zijn, een visie op de gewenste transitie, en een praktische lijst vol mogelijke acties om ons dichter bij die toekomst te brengen.
Al deze uitkomsten zijn te vinden in ‘Fundament voor de toekomst: Een transitie-agenda voor de kinderopvang‘.
De agenda staat vol concrete aanbevelingen aan beleidsmakers en bestuurders: de nadruk moet niet langer liggen op beschikbaarheid en prijs, maar op kwaliteit en toegankelijkheid. Dat betekent aandacht voor de belangrijke rol die kinderopvang speelt in het signaleren en voorkomen van achterstanden bij kinderen. Kinderen worden niet als 4-jarigen geboren; wie ziet de kinderen die niet naar de kinderopvang gaan en daardoor pas in beeld komen als ze naar de basisschool gaan?
Ook nodig: een herwaardering van de pedagogische professional, een betere samenwerking met kernpartners in onderwijs, gemeenten, zorg en welzijn, en een maatschappelijke bedrijfsvoering die past bij het uitvoeren van deze belangrijke publieke taak.
Gelukkig hoeft de sector niet bij nul te beginnen met deze fundamentele verandering. Overal in Nederland wordt al gewerkt aan deze kinderopvang van de toekomst. Maar deze vernieuwers zwemmen nog grotendeels tegen de stroom in.
De transitie-agenda sluit daarom af met de vaststelling dat veel van de zaken die voor de toekomstige kinderopvang nog moeten worden opgepakt, buiten de directe invloed van de sector zelf liggen.