Waterstof zal volgens ons een sleutelrol spelen in het duurzame energiesysteem van de toekomst, maar hoe kunnen we rekening houden met de geopolitieke en maatschappelijke dynamiek van de waterstofhandel? In het H₂ToBe actie-onderzoeksproject, werkten we samen met overheden, kennisinstituten en bedrijven aan de vraag: ‘Hoe kunnen we nú verstandig investeren als het gaat om de rol van waterstof in de energietransitie?’
De afgelopen drie jaar hebben ingrijpende gebeurtenissen als de covid-19 pandemie, de Russische inval in Oekraïne en de dientengevolge energiecrisis onze kijk op de wereld drastisch veranderd. Deze maakten duidelijk hoe kwetsbaar de schakel van de internationale handel is en hoe onverstandig het is afhankelijk te zijn van één handelspartner of productielijn. Ondanks de onzekerheid over internationale handelsverhoudingen, staan we nú voor grote investeringen voor de energietransitie en waterstofeconomie in Nederland en Noordwest Europa.
Onderzoekers van DRIFT, Erasmus UPT, TU Delft en CIEP hebben gezamenlijk de invloed van geopolitiek op de toekomstige waterstofhandel voor Nederland en het ARRRA cluster onderzocht aan de hand van toekomstscenario’s. Een aantal belangrijke spelers in de toekomstige waterstofhandel van Rotterdam (BP, Deltalinqs, gemeente Rotterdam, Shell, VARO Energy en Vopak) hebben hun kennis en ervaring ingebracht om het onderzoek te valideren. Partners in dit onderzoek zijn kennishub SmartPort, het Resilient Delta initiative (een Convergence programma van Erasmus universiteit, TU Delft en Erasmus MC), het Havenbedrijf Rotterdam en Provincie Zuid-Holland.