project — advies

Bouwdepot: Een herontwerp van bestaanszekerheid voor jongvolwassenen

meer weten?
neem contact op

Sophie Buchel

Onderzoeker & adviseur

meer interessant
advieswerk

bekijk alle projecten

Hoe kan een jongvolwassene rondkomen van een maandinkomen van 280 euro? Niet. Voor het Bouwdepot is klip en klaar dat hier iets aan moet veranderen. DRIFT is langdurig betrokken bij deze alternatieve aanpak van Stichting Zwerfjongeren Nederland.

De boodschap aan achttien- tot eenentwintigjarigen is dat ze volwassen zijn, maar niet als een volwassene betaald worden (want jeugdloon) en ook geen volwassen steun krijgen (want jongerennorm in de bijstand).

De initiatiefnemers van het Bouwdepot vinden het hoog tijd om deze systemische uitsluiting structureel aan te pakken. Dat doen zij door jongvolwassenen die kampen met dak- en thuisloosheid een jaar lang ‘onvoorwaardelijk leergeld’ (een soort basisinkomen) te bieden. Daarmee proberen zij de bestaanszekerheid van jongvolwassenen te herontwerpen.

Als onderzoeker heeft Drifter Frank van Steenbergen dichtbij mogen volgen en een reflectie geschreven op basis van de verhalen van de deelnemers. Benieuwd naar wat dit ‘onvoorwaardelijk leergeld’ betekent voor de jongeren? Lees hier de reflecties.

Duur
Januari 2022 – heden

In opdracht van
Stichting Zwerfongeren Nederland

Update mei 2023
In mei 2023 verscheen onze evaluatie over de pilot van het Bouwdepot in de gemeente Eindhoven  met 30 deelnemers.

met dank aan Manon van Hoeckel voor fotografie