mensen

Sandra van Kampen

 

Affiliated lecturer Transition Academy
Expertise: food transition
+31 (0)6 4709 6720
sandra@deschaalvankampen.nl

 

Sandra van Kampen is oprichter en eigenaar van De Schaal van Kampen (2015), haar bedrijf vanuit waar ze de voedseltransitie verder versnelt. Met een knipoog naar de schaal van Richter creëert zij waar zij komt beweging, helpt initiatieven met opschalen, adviseert overheden, bedrijven, boeren, koks, kleine ondernemers. Haar missie: Een voedselketen die eerlijk is voor iedereen, en niet slechts voor een handjevol spelers.

 

Van Kampen vervulde gedurende vijftien jaar een prominente rol bij grote maatschappelijke organisaties op het gebied van duurzaamheid. Bij Urgenda was zij vanaf de start betrokken, heeft zij de organisatie mee opgebouwd en haar eigen transitieprogramma op het gebied van voedsel opgezet. Zij initieerde succesvolle initiatieven zoals de Dag van de Duurzaamheid, de Urgenda regiotouren, de Peulenparade en NieuwVers. Bij Stichting Natuur & Milieu was zij communicatie adviseur, projectleider (Stilte-campagne) en later manager van een groot samenwerkingsprogramma met koploperbedrijven (Economie Light).

 

Ze maakt al een flink aantal jaren naam als aanjager van de voedseltransitie en heeft een groot netwerk onder vele vernieuwende ondernemers, boeren, culinair journalisten, wetenschappers, maatschappelijke organisaties en overheden. Ze opereert vanuit haar visie dat verandering niet van bovenaf opgelegd kan worden, maar ontstaat als mensen vanuit hun hart een omslag maken. Zij breekt een lans voor herintroductie van eiwitrijke gewassen als lupine en soja op Nederlandse bodem, voor meer plantaardig voedsel en verkorting van de voedselketen. Het creëren van een sterke beweging in de ‘onderstroom’ is daarbij steeds haar leidraad. Daarbij heeft zij door haar grote praktijkervaring een scherp oog voor wat wel en niet werkt in de praktijk.