mensen

Maria Fraaije

 
Onderzoeker
+31 (0)10-408 8887
fraaije@drift.eur.nl
 
Hoe kunnen we lokale energie opwekkers faciliteren in hun bijdrage aan de energietransitie? Maria combineert haar academische- en design-achtergrond om de energietransitie te democratiseren. Zo werkt ze op dit moment voor PROSEU en SONNET, EU-gesponsorde projecten over sociale innovatie en lokale participatie in de energietransitie.
 
Maria heeft een MSc in Industriële Ecologie van de Universiteit Leiden en de TU Delft, en een BSc in biomedische wetenschappen van Leiden universiteit, waar ze ook een minor deed in duurzame ontwikkelingen. Gedurende haar MSc Industriële Ecologie raakte ze gefascineerd door de gas- en elektriciteitsmarkt en lokale energie coöperaties. Zo studeerde ze af met agent-based model over sociale normen en collectieve actie in energie coöperaties. Voor ze startte bij DRIFT werkte ze als freelancer aan de circulaire bouw bij Cirkelstad, en assisteerde ze bij een vak in creatief faciliteren van workshops en brainstorms.
 
Naast haar academische achtergrond heeft Maria illustratie en design gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Zo vraagt ze zich graag af: hoe kan ik dit visualiseren, en hoe neem ik mensen mee in dit complexe onderwerp?
 
Maria is altijd enthousiast om een nieuwe hobby uit te proberen, en na werk vind je haar vaak schetsend, in musea, of in een klimhal.