mensen

Julia Wittmayer

 

Universitair hoofddocent

+31 (0)10-4088899
wittmayer@drift.eur.nl

 

Julia Wittmayer werkt als universitair hoofddocent bij de Erasmus School of Social and Behavioral Sciences (ESSB) en als senior onderzoeker en adviseur bij DRIFT. Ze heeft een achtergrond in Sociale en Culturele Antropologie (VU Amsterdam) met een PhD in Sociale Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit getiteld “Transitiemanagement, actieonderzoek en rollen van actoren: lokale duurzaamheidstransities begrijpen”.

 

Haar aandachtspunten zijn:

  • sociale innovaties en hoe die sociale verhoudingen en de maatschappij zelf transformeren;
  • de kracht van waarden en narratieven bij fundamentele verandering;
  • governance van duurzaamheidstransities;
  • en de rol van onderzoek en transdisciplinair werken in duurzaamheidstransities.

 

In haar lange carrière bij DRIFT heeft Julia aan veel verschillende onderzoekstrajecten gewerkt, waaronder door de EU gefinancierde projecten zoals TRANSIT, Social Innovation Community, MUSIC of InContext. Momenteel onderzoekt ze de sociale dimensies en de rol van sociale innovaties in energietransities, waarbij ze leiding geeft aan het JustWind4All consortium.

 

Daarnaast is ze betrokken geweest bij beleidsadvies voor lokale en nationale overheidsinstanties in heel Europa (bijvoorbeeld het Europees Milieuagentschap, het Ministerie van Volksgezondheid en steden als Den Haag en Ludwigsburg), lezingen aan DRIFT’s Transition Academy van DRIFT en talloze gastcolleges en presentaties voor allerhande denkers en doeners. 

 

Een overzicht van haar publicaties vind je op Research Gate.