mensen

Ilonka Marselis

Ilonka Marselis

 
Onderzoeker
+31 (0) 10-408 8793
marselis@drift.eur.nl

 
Ilonka is gepassioneerd over duurzaamheidstransities en sociale innovatie, evenals over natuurlijk bouwen en stedenbouw. Ze heeft een master diploma in Industrial Ecology, een interdisciplinair masterprogramma gericht op duurzame ontwikkeling in alle delen van de samenleving. Haar masterscriptie ging over visie vorming en praktijken in Nederlandse ecovillages en hun implicaties voor duurzaamheidstransities, waarvoor ze uitgebreid empirisch onderzoek deed in vijf ecovillages, gericht op sociale innovatie.
 
Ilonka’s passie voor natuurlijke bouw en stedenbouw komt van haar bachelor diploma in Bouwkunde. Tijdens haar bachelor, werd Ilonka geïnspireerd door het bouwen met lokale en natuurlijke materialen en met behulp van eenvoudige of traditionele technieken. Ze bestudeerde duurzame bouwtechnologieën, energiesystemen en wateroplossingen. Voor haar bachelor scriptie ontwikkelde ze een zelfvoorzienende aardezakken koepel-constructie met behulp van lokale (afval) materialen.
 
Ilonka startte begin 2017 bij Drift als junior-onderzoeker bij het onderzoeksproject ‘Amsterdam Bouwt de Coalitie voor een duurzame woonwijk’. Dit project heeft als doel de institutionele dynamiek rondom de mogelijkheid voor energie coöperaties om in nieuwbouw wijken en ook bestaande wijken hun energievoorziening te regelen te begrijpen, waarbij de nadruk ligt op het regelen van hun warmtevoorziening. Daarnaast heeft het project ook een mobilisatie doel waarin wij actief Amsterdammers betrekken bij het vraagstuk van de warmtetransitie en direct contact hebben met gemeenteraadsleden o.a. over actuele nieuwbouwprojecten en in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.
 
Via haar werk bij Drift wil ze bijdragen aan duurzaamheidstransities door actie-onderzoek te doen rond duurzaamheidsthema’s.