mensen

Aniek Hebinck

 
Postdoctoral researcher
+31 (0)10 408 9086
hebinck@drift.eur.nl
Twitter
LinkedIn
 
Aniek Hebinck focust zich met haar onderzoek bij DRIFT op duurzame verandering in voedselsystemen. In haar functie als postdoctoraal onderzoeker draagt ze bij aan het project SIRIUS, wat gericht is op duurzaamheid in stedelijke voedselsystemen in zowel Europese als Chinese steden. Aniek is verder specifiek geïnteresseerd in de dynamiek rondom transformatieprocessen. Aan de grond van haar werk ligt een interdisciplinaire aanpak die onder andere gebruik maakt van voedselsysteem-denken, toekomst-georiënteerde methodes, en  coproductieprocessen.
 
Naast haar werk in SIRIUS is Aniek een helft van een interdisciplinair onderzoeksduo en werkt ze aan de ontwikkeling van indicatoren om rechtvaardigheid in voedselsystemen te beoordelen. Hierin probeert het duo een brug te slaan tussen kwantitatieve analyse methodes en het kwalitatieve werk rondom rechtvaardigheid. Dit bouwt op haar voorgaande ervaringen in de onderzoekswereld als PhD-kandidaat bij de Stockholm Resilience Centre en als onderzoeker bij de Environmental Change Institute van de Universiteit van Oxford en de Rurale Sociologie Groep van Wageningen Universiteit. Ze bouwt hier op lessen van internationale projecten zoals TRANSMANGO, SENTINEL en SUSFANS: dit leidde tot de conclusie dat rechtvaardigheid een zwak punt is in de huidige kwantitatieve methodes, wat leidt tot incomplete voedselsysteemanalyses.
 
Aniek heeft haar PhD behaald bij het Stockholm Resilience Centre, onderdeel van Stockholm University in Zweden. Haar thesis Shaping sustainable food systems: Local participation in addressing global challenges wordt gekenmerkt door de samenvloeiing van verscheidene zienswijzen op voedsel en veranderingsprocessen. Door sociologie, transformatietheorieën, toekomst- en voedselsysteem-denken te combineren draagt het werk bij aan het begrip rondom de komst van nieuwe actoren en hun rol in en bijdrage aan transformatieve verandering. Verder heeft Aniek een MSc in Ontwikkeling en rurale innovatie en een Bachelor in Voeding en Gezondheid, beide van Wageningen Universiteit. Buiten werk fietst Aniek graag door de stad op zoek naar nieuwe caféetjes, klust en knutselt graag in/om het huis of gaat de stad uit om te wandelen of (tijdens de zomer) te zwemmen.
 
Geselecteerde Publicaties: 

  • Pereira, L., Frantzeskaki, N., Hebinck, A. et al. (2019). Transformative spaces in the making: key lessons from nine cases in the Global South. Sustainability Science 14, 1-18. Link.
  • Galli, F., Hebinck, A. & Carroll, B. (2018).  Addressing food poverty in systems: governance of food assistance in three European countries. Food Security 10 (6), 1353–1370. Link.
  • Zurek, M., Hebinck, A., Leip, A., et al (2018). Assessing Sustainable Food and Nutrition Security of the EU Food System—An Integrated Approach. Sustainability 10 (11), 4271. Link.
  • Hebinck, A., Page, D. (2017). Processes of Participation in the Development of Urban Food Strategies: A Comparative Assessment of Exeter and Eindhoven. Sustainability 9 (6), 931. Link.
  • Hebinck, A., Galli, F., Arcuri, S., Carroll, B.,  O’Connor, D. & Oostindie, H. (2018). Capturing change in European food assistance practices: a transformative social innovation perspective. Local Environment, 23 (4), 398-413. Link.
  • Hebinck, A., J. M. Vervoort, P. Hebinck, L. Rutting, and F. Galli. (2018). Imagining transformative futures: participatory foresight for food systems change. Ecology and Society 23 (2), 16. Link.

 
 
Citations