nieuws

De Big Five van BNR: Derk Loorbach over transformatie

8 januari, 2019

 

 

Iedere week gaat Roelof Hemmen tijdens de #BNRBigFive in gesprek met de hoofdrolspelers van de belangrijkste dossiers in Nederland. Het onderwerp van deze week is transformatie; daarom spreekt Hemmen met DRIFT-directeur Derk Loorbach.
 
‘Wij gebruiken liever het woord transitie’, zo legt Derk al snel uit. ‘In veel wetenschappelijke disciplines wordt het woord transities gebruikt; transformatie is namelijk ook synoniem voor verandering in het algemeen. Wij kijken naar specifieke soort verandering: hele ingrijpende verandering in een complex systeem. Wij bekijken die verandering op de hele lange termijn, op de termijn van decennia misschien wel – bijvoorbeeld bij de energietransitie. Dan zijn er twee fundamentele kenmerken: dat de verandering schoksgewijs is, niet lineair, en dat de verandering grotendeels spontaan ontstaat.’
 
De politiek van transities
‘Daar kunnen we het allebei over hebben’, vervolgt Derk. ‘Het eerste kenmerk gaat over disruptie, over het onvoorspelbare karakter, het vaak ook schurende, chaotische karakter van transities, en het tweede kenmerk heeft erg te maken met de politiek ervan. Er verandert heel veel bij transities; daar hebben veel partijen veel bij te verliezen en dat leidt dus ook tot heftige discussies, machtsstrijd en politieke controverse.
 
Luister verder
Wil je meer horen? Hier kun je het hele gesprek terugluisteren. Kijk op de website van BNR – Big Five voor de andere gesprekken over transformatie.