Opleiding Versnelling van de Energietransitie
13 okt, 2022 - 15 dec, 2022
De versnelling van de energietransitie waar we zo lang op hoopten, is ingezet. Qua zonne-energie en duurzame elektriciteit presteert Nederland goed. Maar met het oog op de oorlog in Oekraïne, de weerbarstigheid van aardgasvrij, en de enorme opgave voor onze industrie, is er nog heel veel werk aan de winkel. Zeker als we de transitie enigszins rechtvaardig willen laten verlopen.
Wil jij je kennis, inzicht en netwerk vergroten om deze energietransitie in jouw professionele omgeving te versnellen? Neem dan deel aan de nieuwe editie van de opleiding Versnelling van de Energietransitie!
In september 2023 gaat er weer een nieuwe editie van deze opleiding van start. Hou hiervoor onze website in de gaten. We bieden dit programma ook aan in-company, als onderwijs op maat.
Energietransitie-deeltjes versnellen
Welke rollen kunnen overheden, (net)bedrijven en maatschappelijke initiatieven pakken om de energietransitie lokaal te faciliteren? Hoe passen we technologische innovaties toe in duurzame energieconcepten? En hoe ga je om met de onzekerheden die horen bij deze fase van de transitie? Deze en meer vragen komen aan bod in de opleiding Versnelling van de Energietransitie.
Een belangrijk onderdeel van de opleiding is het ontwikkelen van een kritisch en reflexief transitieperspectief. Het transitieperspectief helpt je te onderscheiden welke interventies en strategieën kunnen bijdragen aan versnelling richting een duurzame toekomst en welke juist bijdragen aan behoud en optimalisatie van een niet-duurzame status quo.
Vijf samenhangende uitgangspunten lopen als een de rode draad door deze cursus:
- Systeem- en probleemanalyse
- Toekomstvisie
- Positioneren
- Activeren
- Al doende leren
De opleiding wordt georganiseerd en begeleid door Gijs Diercks en Serf Doesborgh, en biedt een keur aan (gast)docenten, waaronder toonaangevende wetenschappers en vernieuwende ondernemers zoals Marjan Minnesma, Jan Rotmans, Julia Wittmayer, Anne Marieke Schwencke, Gerwin Verschuur, Romy Dekker en Derk Loorbach. Er is ruim gelegenheid te reflecteren op uiteenlopende visies en deze te verbinden met je eigen praktijk.
Leerdoelen voor de energietransitie
- Begrijp obstakels en kansen voor verduurzaming van de energievoorziening in een context die groter is dan jouw afdeling, groep of organisatie;
- Analyseer actuele ontwikkelingen in het energiesysteem vanuit transitieperspectief;
- Vergroot je kennisbasis van beschikbare technologieën en sociale innovaties, en hoe je deze strategisch kunt implementeren;
- Krijg meer inzicht in verschillende actoren en rollen in het energiesysteem en de transitie;
- Vergroot je inzicht in jouw rol in de transitie;
- Leer strategisch samenwerken, draagvlak creëren, en veelbelovende initiatieven aanjagen;
- Vergroot je vaardigheden door kennis, theorie en methoden toe te passen op eigen project of vraagstuk;
- Bouw een lerend netwerk rondom jouw (transitie-)uitdaging.
De opleiding in beeld
Wie helpen we versnellen?
In het bijzonder is deze opleiding bedoeld voor:
- Medewerkers van (semi)overheden die bezig zijn met duurzame en eerlijke energie
- Energiebedrijven en nieuwe energie-ondernemers, zoals lokale energiecoöperaties
- Intermediairs, zoals medewerkers van brancheorganisaties, maatschappelijke organisaties en netwerkbedrijven
Locaties vol nieuwe energie
Deze opleiding vindt plaats op inspirerende en goed bereikbare locaties door heel Nederland, die vaak ook een connectie hebben met het onderwerp: zoals wijkenergiebedrijf Thermo Bello in Culemborg en maatschappelijke ontmoetingsplaats OASE in Rotterdam.
Mochten er in het najaar van 2022 toch corona-maatregelen de kop op steken, dan hebben wij veel ervaring met het faciliteren van interactieve online en hybride colleges en workshops. In dat geval zullen we proberen het programma zo aan te passen dat de bijeenkomsten op een veilige en verantwoorde manier kunnen doorgaan.
Vijf donderdagen en een terugkomdag
Op de volgende dagen luister en werk je met de volgende docenten op inspirerende locaties door heel Nederland.
- 13 oktober 2022, Amsterdam
- 3 november 2022, Culemborg
- 17 november 2022, Driebergen-Zeist
- 1 december 2022, Rotterdam
- 15 december 2022, Amsterdam
De preciese datum van de terugkomdag worden nog bekendgemaakt.
Versnel je eigen energietransitie-casus
Voor jou als deelnemer is een belangrijke rol weggelegd in het ontwikkelen en delen van kennis. Dit doe je onder andere met het (door)ontwikkelen van je eigen casus of vraagstuk vanuit transitiekundig perspectief. De opleiding is er op gericht om de netwerken van deelnemers te verbreden en te verdiepen, zodat je hier ook na de cursus van profiteert.
Kosten
De kosten voor deelname bedragen € 3229 ex BTW. Bij succesvolle deelname ontvang je aan het einde van de opleiding een certificaat van DRIFT, Erasmus Universiteit Rotterdam.
Inschrijven & meer informatie
>>> Inschrijven gaat via dit formulier <<<
Heb je verdere vragen, neem dan contact op met coordinator Serf Doesborgh.
Volg ons