Course

Masterclass Versnelling van de Energietransitie

12 feb, 2019 - 18 jun, 2019

 

Schrijf je nu in voor de 2020 editie van de Masterclass via de nieuwe opleidingspagina.

 

Het is in Nederland niet langer de vraag óf de energietransitie er komt, maar hoe we daar inhoud aan gaan gegeven. Wil jij je kennis, inzicht en netwerk vergroten om de energietransitie in jouw professionele omgeving te versnellen? Laat je gegevens achter om op de hoogte te worden gehouden van de volgende editie van onze 5-daagse Masterclass Versnelling van de Energietransitie.

 

Welke rollen kunnen overheden, (net)bedrijven en maatschappelijke initiatieven pakken om de energietransitie lokaal te faciliteren? Hoe navigeer je tussen de veelheid aan technologische innovaties en nieuwe kennis? Wat voor sturing is er mogelijk en hoe ga je om met de onzekerheden die horen bij deze fase van de transitie? Deze en meer vragen komen aan bod in de Masterclass.

 

Voor wie?
De Masterclass Energietransitie is een meerdaagse training verspreid over 5 maanden, voor mensen die werken aan een ander, duurzamer energiesysteem. In het bijzonder is deze masterclass bedoeld voor:

 • Medewerkers van (semi)overheden die hun rol willen vormgeven in het ontwikkelen van duurzame energie en/of ondersteuning willen bieden aan de vragen vanuit de samenleving
 • Energiebedrijven en nieuwe energie-ondernemers, waaronder lokale energiecoöperaties
 • Intermediairs, zoals medewerkers van brancheorganisaties, maatschappelijke organisaties en netwerkbedrijven

 

Leerdoelen

 • Analyseer en doorgrond actuele ontwikkelingen in het energiesysteem
 • Krijg inzicht in de uitdagingen en oplossingen en in de rol van diverse spelers
 • Vergroot je kennisbasis van beschikbare technologieën & strategische implementatie
 • Begrijp obstakels en kansen van sociale, politieke en institutionele aard
 • Leer draagvlak te creëren en initiatief te stimuleren voor transitie
 • Pas opgedane kennis en inzichten toe op eigen energietransitieproject of vraagstuk
 • Bouw een lerend netwerk rondom jouw transitie-uitdaging.

 

Programma 
De Masterclass bestaat uit vijf georganiseerde leerdagen van 9.30 – 16.30 uur op 5 verschillende, centrale locaties in het land en een (facultatief) terugkommoment. De Masterclass biedt een keur aan (gast)docenten, waaronder toonaangevende wetenschappers en vernieuwende ondernemers. Matthijs Hisschemoller is de hoofddocent vanuit DRIFT en zal bij elke lesdag aanwezig zijn. Er is ruime gelegenheid te reflecteren op uiteenlopende visies en deze te verbinden met je eigen praktijk. Download hier het volledige programma

 

Dag 1 – dinsdag 12 februari
Introductie in Transitiekunde en de Energietransitie.
Locatie: BlueCity Rotterdam

Met o.a. bijdragen van Prof.dr.ir. Jan Rotmans & dr. Flor Avelino, DRIFT

 

Dag 2 – 12 maart
Nieuwe kennis in de energietransitie: de gebouwde omgeving
Locatie:  Lijm en Cultuur, Delft

Met o.a. bijdragen van dr. Matthijs Hisschemoller, DRIFT  & Maya van der Steenhoven, Provincie Zuid-Holland

 

Dag 3 – 9 april
Nieuwe actoren & coalities in de energietransitie
De UniePlaza,  Locatie Culemborg

Met o.a.  bijdragen van Anne Marieke Schwencke & Gerwin Verschuur, ThermoBello

 

Dag 4 – 14 mei
Sturing in de energietransitie
Locatie: UcO, Utrecht

Met o.a. bijdragen van Prof. dr. Derk Loorbach, DRIFT en Els Leclercq,

 

Dag 5 – 18 juni
Versnelling van de Energietransitie
Locatie: Impact Hub Amsterdam

Met o.a. een bijdrage van mr. drs. Marjan Minnesma MBA, Urgenda

 

Opzet
Vijf samenhangende uitgangspunten vormen de rode draad van de cursus:

 • Systeem- en probleemanalyse: Welke grote veranderingen voltrekken zich momenteel in het energiesysteem? Hoe laten deze veranderingen zich duiden?
 • Toekomstvisie: Hoe ziet een duurzaam energiesysteem voor Nederland er uit? Welke alternatieven bestaan er voor de vraag naar warmte, elektriciteit en transport in de verschillende sectoren? Wat betekent decentralisering van het energiesysteem?
 • Positioneren: Welke rol kunnen overheden, (net)bedrijven en maatschappelijke initiatieven voor zich zelf kiezen om de energietransitie lokaal te faciliteren? Welke randvoorwaarden en dilemma´s doen zich hierbij voor?
 • Activeren: Hoe creëer je draagvlak voor energietransitieprojecten en hoe stimuleer je al bestaand maatschappelijk initiatief? Hoe communiceren overheden en maatschappelijke partijen hun keuzes naar doelgroepen, de media en het brede publiek?
 • Al doende leren: De transitie is een continu leerproces. Hoe kunnen geleerde lessen geborgd worden?

 

Voor jou als deelnemer is een belangrijke rol weggelegd in het ontwikkelen en delen van kennis. Dit doe je onder andere met het (door)ontwikkelen van je eigen casus of vraagstuk vanuit transitiekundig perspectief. De Masterclass is er op gericht om de netwerken van deelnemers te verbreden en te verdiepen, zodat je hier ook na de cursus van profiteert.

 

Kosten
De kosten voor deelname bedragen € 3069 ex BTW. Aan het einde van de masterclass Versnelling van de Energietransitie ontvangen de deelnemers een certificaat van DRIFT.

 

Geïnteresseerd?
De Masterclass Versnelling van de Energietransitie 2019 is helaas volgeboekt! Heb je interesse in de editie van voorjaar 2020? Laat dan hier je gegevens achter.