Course

Masterclass Societal Transitions (EN)

29 mei, 2018 - 29 jun, 2018

 
Werk jij aan fundamentele maatschappelijke verandering, maar zoek je kennis en handvatten om je impact te vergroten? Neem deel aan de derde editie van onze vijfdaagse masterclass Societal Transitions. Ontdek het potentieel van sociale innovatie en onderzoek jouw rol als transitieleider – en krijg de handvatten om beide te verwezenlijken.
 
De Masterclass Societal Transitions 2018 zit helaas vol! Wil je op de hoogte blijven van nieuwe edities of meer informatie en advies over andere masterclasses? Neem dan contact op met onze coördinator Marijke de Pous.
 
Je wilt een wezenlijke bijdrage leveren aan een duurzame, inclusieve, sociale, groene, circulaire, open of toekomstbestendige samenleving. Maar waar begin je? Hoe bepaal je ofhttps://drift.eur.nl/wp-admin/edit.php?post_type=agenda een innovatie bijdraagt aan maatschappelijke vernieuwing? En hoe kan je aan de hand van nieuwe inzichten er voor zorgen dat je interventie, project of experiment meer impact krijgt? Wat is jouw rol in die transitie, en hoe kan je die versterken?
 
Om deze vragen te beantwoorden, is het goed een stap terug te nemen van je dagelijkse routine, en je te verbinden met andere gemotiveerde veranderaars. Verdiep je in onderwerpen zoals transitiemanagement en impact entrepreneurship, en krijg een frisse blik op je rol en werk. Omarm fundamentele verandering.
 
De Engelstalige Masterclass Societal Transitions, ontworpen door de Impact Hub Amsterdam en DRIFT’s Transition Academy, combineert een kritisch perspectief op maatschappelijke verandering met praktische handvatten, door gebruik te maken van de laatste inzichten uit onderzoek naar sociale innovatie en duurzaamheidstransities en uit de praktijk van transitiemanagement en ondernemerschap. Je krijgt les van ondernemers, beleidsmakers en onderzoekers die een leidende rol vervullen in de transitie naar een betere samenleving, zoals Jan Rotmans – Erasmus University Rotterdam | Marjan Minnesma – Urgenda | Flor Avelino – DRIFT | Tatiana Glad – Impact Hub.
 
Het doel: bruggen slaan, tussen verschillende disciplines, aan de slag gaan met persoonlijk leiderschap in transitie, transitiemanagement en je eigen ‘theory of change’, en inzicht verwerven in de maatschappelijke oplossingen die sociale innovatie kan bieden.
 

 
In vijf intensieve dagen leer je:

 • Systeemdenken toe te passen
 • Transitie dynamiek in je sector te analyseren
 • Relevante actoren en machtsrelaties te identificeren
 • Sociale trends en bewegingen te herkennen
 • Een transitie-interventie te ontwerpen
 • Je eigen narrative of change te beschrijven

 
De cursus combineert een kritisch en theoretisch perspectief op duurzaamheidstransities, sociale innovatie en ondernemerschap met praktische oefeningen en inzichten uit o.a. transitiemanagement. Academische kennis en praktische inzichten wisselen elkaar af. We dagen je uit om vanuit diverse perspectieven naar je eigen netwerk en sector te kijken en om daarnaast met behulp van verschillende technieken je eigen verhaal voor verandering te ontwerpen.
 
Voor wie?
Deze Masterclass Maatschappelijke Transities is ontworpen voor een internationale groep deelnemers uit bedrijfsleven, (semi-) overheid en onderzoek. Deelnemers vanuit verschillende werkvelden en werelddelen vertegenwoordigen een grote diversiteit aan context en leveren met hun actieve participatie een belangrijke bijdrage aan het succes van deze masterclass.
 
De deelnemers aan vorige edities waren o.a. werkzaam binnen thema’s als innovatie in het hoger onderwijs, sociale ongelijkheid, (langdurige)zorg, de rol van burgerbewegingen in de energietransitie, water en sanitatie, en communicatie.
 
Data
WEBINAR:
Maandag 23 April 2018 (13.30 – 15.00)
 
INTENSIVE:
Dinsdag 29 Mei – Vrijdag 1 Juni 2018
 
COMEBACK DAY:
13 September 2018
 
Programma
De cursus bestaat uit vijf thematische modules, verdeeld over 5 dagen en 1 avond. Het programma bestaat uit een serie interactieve lezingen, geleide discussies en participatieve workshops. Deelnemers worden uitgedaagd om de nieuwe opgedane concepten en inzichten direct toe te passen op hun eigen praktijk of uitdaging. We werken tijdens de cursus regelmatig met peer to peer reflecties en feedbacksessies met (gast)docenten
 
Bekijk voor een meer gedetailleerde indruk van het programma de 2018 module beschrijvingen en/of download de Brochure.
 
De docenten van de masterclass vormen samen een zeer divers en professioneel team bestaande uit zowel praktijkdocenten als academische lectoren met een achtergrond in o.a. duurzaamheidstransities, sociale innovatie en persoonlijk leiderschap. De cursus wordt begeleid door dr. Flor Avelino (DRIFT) en Tatiana Glad (Impact Hub). Voorafgaand aan de cursus ontvangt u een digitaal leespakket en een voorbereidende opdracht. Deelnemers die de volledige cursus volgen krijgen een certificaat van deelname van de Transition Academy / DRIFT Erasmus Universiteit Rotterdam.
 
Investering
€2,541 (ex. BTW) / inclusief lunch & 1 diner
 
Wildcard
Heb je interesse in deelname aan de Masterclass Societal Transitions, maar is de investering een bezwaar? Bij DRIFT’s Transition Academy geloven we dat diversiteit bijdraagt aan de versnelling duurzaamheidstransities. De kwaliteit van het onderwijs dat we aanbieden komt met een prijs, die een belemmering voor deelname kan vormen voor gemotiveerde veranderaars. Om één van deze potentiële deelnemers de mogelijkheid te bieden de Masterclass Societal Transitions te volgen, bieden wij daarom een Wildcard aan, waarmee je kosteloos aan de Masterclass kunt deelnemen. Wil je kans maken op de Wildcard? Lees hier meer over de voorwaarden en de aanmelding of neem contact op met onze cursuscoördinator Marijke de Pous (info@transitionacademy.nl of +31 (0)10-4088775).
 
Locatie
De Masterclass Societal Transitions vindt plaats bij de Impact Hub Amsterdam, gelegen in het Westerpark in Amsterdam. De Impact Hub Amsterdam is het thuis van vele creatieve culturele en innovatieve ondernemers. Meer informatie en de routebeschrijving vind je op www.amsterdam.impacthub.net/contact
 
Meer informatie
De Masterclass Societal Transitions 2018 zit helaas vol! Wil je op de hoogte blijven van nieuwe edities of meer informatie en advies over andere masterclasses? Neem dan contact op met onze coördinator Marijke de Pous.
 
Meer weten:

Veelgestelde Vragen

 

 • Ik heb geen project waar ik aan werk momenteel maar ben op zoek naar een nieuwe richting in mijn werkende leven. Is deze masterclass iets voor mij? Dat is geen enkel probleem. Je kan deze masterclass goed gebruiken om richting te geven aan nieuwe ideeen voor je (werkende) leven of om prille plannen verder te concretiseren.
 •  

 • Hoeveel tijd moet ik reserveren voor deze opleiding? De Masterclass Societal Transitions bestaat uit vier onderdelen: (1) Het lezen van voorbereidende literatuur, (2) het schrijven van een pitch, (3) het schrijven van een learning paper en (4) het volgen van de daadwerkelijke cursusdagen. Indien je ook inzet op het behalen van ECTS credits zit aan deze onderdelen een minimum tijdsinvestering verbonden (zie ook vraag 4). In alle andere gevallen kan je zelf bepalen hoeveel tijd je er in wil steken. Wij denken dat een tijdsinvestering van 24 uur (buiten de cursusdagen om!) de minimale basis biedt voor een vruchtbare deelname.
 •  

 • Ik ben ondernemer en kan niet het hele bedrag betalen. Wat zijn de mogelijkheden?  We denken graag met je mee over hoe we je deelname kunnen financieren. Neem contact met ons op, dan bespreken we het met je.
 •  

 • Kan ik ook ECTS krijgen voor mijn deelname aan de Masterclass Societal Transitions? Je ontvangt na volledige deelname een certificaat van ons. Het is mogelijk om daarbij een aanbevelingsbrief te ontvangen waarin staat beschreven hoeveel ECTS we adviseren toe te kennen voor deelname aan deze course. Je moet zelf een aanvraag doen bij je eigen opleidings- of examencommissie, indien je de ECTS toegekend wil krijgen. Voor meer informatie over het aantal ECTS credits kan je contact met ons opnemen.