cursus

Masterclass Societal Transitions (EN)

21 mei, 2019 - 13 sep, 2019

 
Werk jij aan fundamentele maatschappelijke verandering, maar zoek je kennis en handvatten om je impact te vergroten? Schrijf je in voor de vierde editie van onze internationale masterclass Societal Transitions: de masterclass die transitiemanagement en transformatief ondernemerschap combineert.

 
Je wilt een wezenlijke bijdrage leveren aan een duurzame, inclusieve, groene of open samenleving. Maar waar begin je? Hoe bepaal je of de activiteiten van jouw sociale onderneming, interventie, project of organisatie bijdragen aan maatschappelijke vernieuwing? Gun jezelf de tijd om een stap terug te zetten en verdiep je praktijk met actuele inzichten uit de transitiewetenschap en de praktijk van impact ondernemerschap en de ontwikkeling van een eigen narrative of change. Raak geinspireerd door een groep gedreven veranderaars en ontwikkel een nieuw perspectief op je eigen werk.
 
Onze Engelstalige Masterclass Societal Transitions, georganiseerd door Impact Hub Amsterdam en DRIFT’s Transition Academy, combineert een kritisch perspectief op maatschappelijke verandering met praktische handvatten door gebruik te maken van de laatste inzichten uit onderzoek naar sociale innovatie en duurzaamheidstransities, de praktijk van sociaal ondernemerschap en de aanpak van transitiemanagement.
 
Je krijgt les van ondernemers, beleidsmakers en onderzoekers die een vooruitstrevende rol hebben in de transitie naar een betere samenleving, zoals Derk Loorbach – DRIFT, Erasmus Universiteit Rotterdam | Marjan Minnesma – Urgenda | Flor Avelino – DRIFT | Tatiana Glad – Impact Hub.
 

 
In vijf intensieve dagen leer je:
 

 • Systeemdenken toe te passen
 • Transitie dynamiek in je sector te analyseren
 • Relevante actoren en machtsrelaties te identificeren
 • Sociale trends en bewegingen te herkennen
 • Een transitie-interventie te ontwerpen
 • Je eigen narrative of change te beschrijven

 
De cursus combineert een kritisch en theoretisch perspectief op duurzaamheidstransities, sociale innovatie en ondernemerschap met praktische oefeningen en inzichten uit o.a. transitiemanagement. Academische kennis en praktische inzichten wisselen elkaar af. We dagen je uit om vanuit diverse perspectieven naar je eigen netwerk en sector te kijken en om daarnaast met behulp van verschillende technieken je eigen verhaal voor verandering te ontwerpen.
 
Voor wie?
Deze Masterclass Societal Transitions is ontworpen voor een internationale groep deelnemers uit bedrijfsleven, (semi-) overheid en onderzoek. Deelnemers vanuit verschillende werkvelden en werelddelen vertegenwoordigen een grote diversiteit aan context en leveren met hun actieve participatie een belangrijke bijdrage aan het succes van deze masterclass.
 
De deelnemers aan vorige edities waren o.a. werkzaam binnen thema’s als innovatie in het hoger onderwijs, sociale ongelijkheid, (langdurige)zorg, de rol van burgerbewegingen in de energietransitie, water en sanitatie, en communicatie.
 
Programma
De cursus bestaat uit vijf thematische modules, verdeeld over 5 dagen en 1 avond. Het programma bestaat uit een serie interactieve lezingen, geleide discussies en participatieve workshops. Deelnemers worden uitgedaagd om de nieuwe opgedane concepten en inzichten direct toe te passen op hun eigen praktijk of uitdaging. We werken tijdens de cursus regelmatig met peer to peer reflecties en feedbacksessies met (gast)docenten.
 
Introduction Webinar: 17th April 2019, 13.30 – 15.00 CET

 
Day 1  Tuesday May 21st 2019 (9.00 – 17.30)

 • Welcome & setting the scene with participant’s learning questions
 • Introduction lecture “Transition Theory and Transformative Social Innovation ”, with Flor Avelino
 • Action: Fieldtrip to local change initiative Refugee Company and working session with Fleur Bakker (founder & director of Refugee Company
 • Working session: applying transition theory to real life case.

 
Day 2 Wednesday May 22nd 2019 (9.00 – 21.00)

 • Interactive lecture: “Transition Governance & Change Dynamics”, with prof. dr. Derk Loorbach
 • Working session: X-curve exercise on transition dynamics & intervention opportunities
 • Interactive session: “Translocal Social Movements and Alternative Economies”, with Flor Avelino
 • Power in transition dynamics: an interactive experience, with Luc Opdebeeck, Formaat
 • Dinner & Provocation: Documentary + Discussion “How to Fix the World and Make Money” with Linda Vermaat and Erik Loots, TwentieFour

 
Day 3 Thursday May 23rd (9.00 – 17.30)

 • Interactive lecture: “Power and Empowerment in Transition”, with Flor Avelino
 • Working session: Identifying Personal Power and Empowerment Potentials
 • Interactive lecture: “Entrepreneurship and Societal Transition” with Tatiana Glad
 • Working session: Critical dialogues on governance and entrepreneurship

 
Day 4 Friday May 24th (9.00 – 17.30)

 • Interactive Lecture: “Accelerating a Circular Economy: stories and learnings from practice”, Chris Monaghan, Metabolic
 • Deep Dive: applying learnings to your own work & peer-2-peer exchange
 • Synthesis & moving forward: harvesting and integrating learnings and key insights
 • Working session: Preparing learning case work in real-life contexts

 
Day 5 Sept 13th 2019 (9.00 – 17.00 + drinks until +/-18)

 • Sharing and peer review of learning cases
 • Feedback & feedforward into a personal transition strategy
 • Interactive Lecture Transitions in Action, with Marjan Minnesma, director Urgenda
 • Public Talk & Drinks: Daring Strategies to Accelerate Societal Change, with Marjan Minnesma, director Urgenda.

 
Docenten
De docenten van de masterclass vormen samen een zeer divers en professioneel team bestaande uit zowel praktijkdocenten als academische lectoren met een achtergrond in o.a. duurzaamheidstransities, sociale innovatie en persoonlijk leiderschap. De cursus wordt begeleid door dr. Flor Avelino (DRIFT) en Tatiana Glad (Impact Hub). Voorafgaand aan de cursus ontvangt u een digitaal leespakket en een voorbereidende opdracht. Deelnemers die de volledige cursus volgen krijgen een certificaat van deelname van de Transition Academy / DRIFT Erasmus Universiteit Rotterdam.
 
Investering
€2,741 (ex. BTW) / inclusief lunch & 1 diner
 
Inschrijven
Inschrijven voor de masterclass is mogelijk via het online inschrijfformulier. Indien je vragen hebt over de inshrijfprocedure of de inhoud van de masterclass, neem dan gerust contact op met Marijke de Pous.
 
Wildcard
Heb je interesse in deelname aan de Masterclass Societal Transitions, maar zijn de deelnamekosten een onoverkomelijke barrière? Wij geloven dat diversiteit bijdraagt aan de versnelling van duurzaamheidstransities en een enorme meerwaarde is voor onze leertrajecten. De deelnamekosten zijn voor sommigen echter zeer moeilijk op te brengen. Daarom bieden wij twee Wildcards aan, waarmee je kosteloos aan de Masterclass kunt deelnemen. Maken de deelnamekosten het je onmogelijk om deel te nemen, en wil je kans maken op de Wildcard? Stuur dan voor 28 Februari je motivatie via de aanmelding voor de Wildcard. Heb je je aangemeld en ben je nieuwsgierig naar de uitslag? We sturen je uiterlijk 15 maart een update!
 
Locatie
De Masterclass Societal Transitions vindt plaats bij de Impact Hub Amsterdam, gelegen in het Westerpark in Amsterdam. De Impact Hub Amsterdam is het thuis van vele creatieve culturele en innovatieve ondernemers. Meer informatie en de routebeschrijving vind je op www.amsterdam.impacthub.net/contact
 
Meer informatie
Heb je inhoudelijke of praktische vragen over de masterclass? Download de brochure of neem contact op met onze coördinator Marijke de Pous.