agenda

Hoe lossen we rechtvaardig het klimaatprobleem op voor 2030?

09 apr, 2021

Zit je op school, de unie of het HBO/MBO, dan bereid je je nu voor op een toekomst die grotendeels in het teken zal staan van de effecten van klimaatverandering. Gek dus eigenlijk dat er zo weinig vakken over klimaat zijn! En als het wel voorbijkomt, gaat het vooral over prognoses en technische oplossingen…

Onderzoek naar transities leert ons dat sociale innovatie en rechtvaardigheid ontzettend belangrijk zijn om uit deze crisis te komen. Maar hoe ziet een rechtvaardige klimaattransitie eruit? In deze #SolveClimateBy2030-webinar (de eerste in een serie over rechtvaardige en duurzame transities) leer je hier alles over, en verkennen we samen hoe belangrijk het is dat klimaat ook in jouw opleiding op de lijst komt: #MakeClimateAClass!

(de webinar en de rest van het artikel zijn in het Engels)

On Friday April 9th at 15.30-17:00 CET, DRIFT is hosting a webinar exploring the question what a just sustainability transition out of the climate crisis might look like, with speakers dr. Shivant Jhagroe (Leiden University), dr. Katharina Hölscher (DRIFT) and Mara de Pater (DRIFT).

This webinar is part of the project Solve Climate by 2030 by Bard College in New York. The main goal of the project is to #MakeClimateAClass: giving climate change topics a more substantial role in education, in all disciplines. Part of this project is the Global Dialogue, a world-wide series of webinars hosted by more than 100 universities in over 50 countries, that will take place in the first weeks of April. In each webinar, three speakers will address themes of green recovery, climate solutions and just transitions.

The webinar hosted by DRIFT addresses the question:

How can we use the decade ahead of us to accelerate a transition that tackles climate change in a way that is just?

We will look at this question through three different lenses: a justice perspective, a transformative approach and a climate activist stance, leaving plenty of room for questions and discussion.

The webinar is open to any and all participants, and we especially encourage high-school and university students to participate and join the discussion. A just transition that addresses the climate crisis concerns our shared future, and it is key that coming generations are involved in discussions about solutions. The webinar will be held in English.

You can join the webinar here.

This event is part of a webinar series on #JustSustainabilityTransitions that aims to deepen, translate and connect knowledge on transformative change towards more just and sustainable societies, in energy and other domains.