agenda

Oogstdag van Voedselfamilies Zuid-Holland

18 okt, 2018

Op 18 oktober staan we op het Provinciehuis in Den Haag stil bij wat we met de Voedselfamilies bereikt hebben in het transitieproces naar een duurzamer voedselsysteem en steken we de koppen bij elkaar om te kijken hoe we dit in de toekomst nog verder kunnen uitbouwen.

Na een periode van zoeken, zaaien, experimenteren en organiseren zijn de Voeselfamilies toe aan een nieuwe stap. Hoe wordt de beweging van vooroplopers in de duurzame landbouw groter? Wat is de rol van de politiek? Wat kan er geoogst worden en hoe zetten we in op nog meer innovaties? Hoe zorgen we ervoor dat financiële, logistieke juridische, logistieke of inkoopsystemen kansen bieden voor nieuwe makers? En – last but not least – hoe maken we duurzaamheid rendabel?

Als (toekomstige) voedsel- of beleidsmaker ga je aan het eind van de dag naar huis met een dosis nieuwe kennis, inspiratie en een nóg groter netwerk.

Naast het plenaire programma met verschillende inspirerende sprekers, kun je workshops volgen met thema’s als: ‘De bodem als verdienmodel’, ‘Business met reststromen’ of ‘Een regionale voedselketen van insecten’. Daarnaast is er in de wandelgangen van de provinciehoeve een gezellig festival gaande met o.a. een oogstmarkt, meet & greets met lijsttrekkers van provinciale partijen, film, muziek en houden we uiteraard onze Voedselfamilies traditie in stand met lekker eten en drinken!

Programma

  • 12.00 uur: Ontvangst met lunch
  • 12.30 uur: Muziek door Slagwerk Den Haag
  • 12.40 uur: Opening door Han Weber
  • 12.55 uur: Familieopstelling. Wie is er lid van de voedselfamilies, welke proeftuinen zijn er?
  • 13.15 uur: Derk Loorbach, hoogleraar Socio-economic Transitions aan de Erasmus Universiteit (DRIFT). Transities kennen periodes van opbouw (experimenteren, starten van niches) of het ombuigen van bestaande patronen. Daarnaast zouden we actief moeten inzetten op de afbraak van onduurzame gewoontes. Wat betekent dat voor de transitie naar een duurzame landbouw in Zuid-Holland?
  • 14.00 uur: Workshopronde 1
    15.00 uur: Pauze
  • 15.30 uur: Christine de Lille, lector Innovation Networks Haagsche Hogeschool. De Lille diende zojuist een miljoenenproject in om Zuid-Holland de komende jaren te voeden, via alternatieven die duurzaam zijn en aanslaan. Doel: driemaal daags binnen 30 minuten een gezonde en duurzame maaltijd op je bord. Wat geeft zij de Voedselfamilies mee over opschaling en samenwerking?
  • 16.00 uur: Workshopronde 2
  • 17.00 uur: Pauze
  • 17.15 uur: Plenaire afsluiting, vaststellen actieprogramma voor komende jaren
  • 17.45 uur: Borrel

Zien we elkaar op 18 oktober tijdens de Oogstdag? Meld je direct aan of lees hier het volledige programma en het workshopaanbod.