agenda

Online mini-conferentie: Ontwerpend Ontwikkelen

22 jun, 2021

 
Wat is ontwerpend ontwikkelen? Dat is de vraag die IABR, DRIFT en de RAVB komend jaar met elkaar, en met jou, willen verkennen. Daarom nodigen we je 22 juni van 19:00-20:30 uit voor een gratis online evenement, ons startschot. Hoor van Eric Frijters en Derk Loorbach over de nieuwe transitie-ontwerppraktijk die we co-creëren, bevraag ons deskundig panel, en ga met andere geïnteresseerden in discussie over ontwerp en real world change.
 
22 juni 2021, 19:00-20:30
 
IABR, in met name de IABR–Ateliers, en de RAVB hebben ruime ervaring met het begrip ontwerpend onderzoek – door doelgericht het instrumentarium van de ruimtelijk ontwerper in te zetten, verkennen we hoe de grote opgaven en onze leefomgeving met elkaar verbonden zijn én wat, vanuit het ruimtelijk domein, het handelingsperspectief voor real world change is. Tegelijk beseffen wij dat ontwerpend onderzoek er niet altijd in slaagt een echte transitie in gang te zetten. Door het transitiedenken van DRIFT te koppelen aan de ontwerpend onderzoek-praktijk van IABR en RAvB kunnen we wellicht komen tot een nieuwe transitieontwerppraktijk die de noodzakelijke richting en snelheid kan geven aan gewenste transities. Dat is het uitgangspunt van de drie initiatoren van deze mini-conferentie, Thijs van Spaandonk, Derk Loorbach en George Brugmans.
 
Het seminar van 22 juni vormt het startpunt van onze gezamenlijke verkenning waarvan de resultaten gedeeld gaan worden tijdens de tiende editie van de IABR in 2022, SHOCK AND ROLL. Tijdens het programma zijn er twee korte introducties van prof. Dr. Derk Loorbach (directeur DRIFT en hoofdcurator IABR SHOCK AND ROLL) en Eric Frijters (Lector Future Urban Regions, Fabrications, IABR-atelier Rotterdam) die een aanzet geven tot de noodzaak en mogelijkheden van ontwerpend ontwikkelen. Naar aanleiding hiervan gaat u met elkaar en de sprekers in gesprek. Vervolgens zullen er een aantal korte reflecties worden gegeven vanuit het ontwerpend onderzoek, stedelijke ontwikkeling en system design als aftrap van een plenaire discussie.
 
Programma

Blok 1: lezingen
19:00 | Welkom en opening
19:05 | Lezing ‘Ontwerpend onderzoek’ met Eric Frijters (Lector Future Urban Regions, Fabrications, IABR–Atelier Rotterdam)
19:20 | Lezing ‘Transitiedenken’ met Derk Loorbach (directeur Drift & hoofdcurator IABR–SHOCK AND ROLL)
19:35 | Interactive break-out: ‘welke vragen roept dit bij u op?’
 
Blok 2: gesprek
19:45 | ‘Drie perspectieven’
20:00 | Interactief panelgesprek o.l.v. Mark Minkjan (RAVBB), met Eva Pfannes (Ooze Architects, IABR­–­Atelier Rotterdam), Nynke Tromp (TUDelft), Thijs van Spaandonk (co-curator IABR–DOWN TO EARTH–Reclaiming the Commons, RAvB).
20:25 | Afsluiting
 
Inschrijving
Deze mini-conferentie is gratis en voor iedereen toegankelijk’ u hoeft zich alleen in te schrijven via deze link. We hosten de webinar via Zoom. Let op: deze webinar kunt u alleen bijwonen met het Zoom-programma op uw computer, de Zoom-app op uw telefoon, of door in te bellen, en niet via Zoom in de browser!