agenda

De Transitie Motor 15: Korte Ketens

26 jun, 2020

 
Wat eet jij eigenlijk? En waar komt het vandaan? Vrijdag spreken we over de korte keten. Dit onderwerp raakt iedereen die eet: en dat zijn we toch bijna allemaal (op luchtlevers na). Dus deel dit bericht met jouw tafelgenoten en ga vrijdag in gesprek over wat korte-keten-eten met jou doet!
 
Doe mee!
Log vrijdag 26 juni om 15.00 in via deze link (aanmelden is niet nodig; wel handig er iets eerder te zijn om te checken of je audio en beeld werken)!
 
Over het vijftiende gesprek
Tijdens de corona-lockdown hebben de korte ketens hun waarde bewezen: ze vormen een veerkrachtig, flexibel voedselsysteem. De campagne Support Your Locals riep heel Nederland op om lokale voedselproducenten in de armen te sluiten en samen korte ketens op te bouwen. Dat resulteerde in veel gemeentelijke acties “wees loyaal, koop lokaal”.
 
Boeren met boerderijwinkels, online platforms voor lokaal voedsel zoals de Streekboer, Rechtstreex en Boerschappen, en nieuwe voedselbox-initiatieven onder de naam ‘Support Your Locals’ zagen hun omzet verviervoudigen of zelfs nog sterker stijgen. Een enorme groep consumenten die voorheen nooit ‘lokaal’ kocht, ontdekte de kortere voedselketen.
 
Bovendien geven kortere voedselketens boeren de mogelijkheid om investeringen in verduurzaming van de productie terug te verdienen. Anders dan in een lange keten komen producten immers niet op de internationale markt terecht, waar elke boer prijsnemer is en producten homogene bulk zijn. In de korte keten kan de boer laten zien hoe diens producten verschillen en daar een redelijke prijs voor vragen, ook doordat er minder schakels in de keten zijn.
 
Hoe gaan we met deze geleerde lessen ervoor zorgen dat we ook na corona hiermee verder gaan, zodat in 5 jaar tijd 25% van ons voedsel uit de regio komt? Praat hierover vrijdag mee met Jan Huijgen en Drees Peter van de Bosch in ons vrijdagmiddaggesprek.
 
Over Jan Huijgen
Jan is boer en filosoof, en derde winnaar van de Sicco Mansholtprijs in 2007. Naast zijn werk op de Eemlandhoeve, is hij bezig met de uitwerking van het Inspiratiehuis op de (zelf ontworpen) Mansholtcampus. Hij richt zich op VOLG: Voeding, Omgeving, Landbouw en Gezondheid – in die volgorde. Want zoals het nu gaat, wordt er ergens een prijs betaald voor ons (te goedkope, uitgeknepen) voedsel waar de bodem van raakt uitput: letterljk een bodemprijs.
 
Dat moet en kan anders. Daarvoor is hij samen met burgers en betrokken instanties de actie “Give the Change” gestart: maak de omslag zichtbaar, beleefbaar en proefbaar. Opdat boeren kunnen loeren en buren kunnen gluren. Hij is benieuwd wat deze opzet bij jou teweeg brengt en hoe jij betrokken zou willen zijn bij een dergelijk initiatief?
 
Over Drees Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter Taskforce Korte Keten
Drees heeft ervaring door de hele keten heen. Geboren op het melkveebedrijf van zijn ouders, in Wageningen gerekend aan voedselketens, 10 jaar bij Unilever in sales en marketing in het spel van fabrikant en retailer. De laatste 10 jaar was hij korte ketenondernemer met het opzetten en uitbouwen van Willem & Drees.
 
Daarnaast was hij actief in de strategiegroep van de Transitiecoalitie Voedsel en één van de drijvende krachten achter de Zuid-Hollandse Voedselfamilies. Sinds augustus 2019 is Drees werkzaam als Innovatie Manager Foodsquad bij Hutten.”
 
… maar wat hebben we besproken tijdens het vorige gesprek?
Lees hier Sjoerd Kluivings reflectie: Reflectie gesprek 19 Juni
 
Ben je erbij?
Doe je mee? En mocht je een anderhalvemeter-eetafspraak hebben deze dagen: nodig je eetpartner(s) ook uit!
 

  • Log vrijdag 26 juni om 15.00 in via deze link (aanmelden is niet nodig)
  • Het gesprek duurt tot ongeveer 17.00 uur.
  • Tip: Zoom werkte het beste via de desktop-app, download die hier.
  • Tijdens het gesprek chatten we in Slack: maak voorafgaand aan het gesprek een account aan via deze link. En zorg dat je bent ingelogd voordat het gesprek start.
  • Wil je graag op de hoogte blijven van deze reeks gesprekken? Stuur een email met je naam naar wij@detransitiemotor.nl met als onderwerp: “Akkoord”.

Namens het coördinatieteam Transitie Motor:
Jelleke de Nooy van Tol, Sjoerd Kluiving, Marieke Verhagen en Esther van Eijk