agenda

De Transitie Motor 13: Over zorg, tijdens en na corona

12 jun, 2020

 
Deze week spreken we over lijf en leden. Hoe draag jij en dragen wij zorg, tijdens en na corona, voor onze en elkaars gezondheid?
 
Doe mee!
Log vrijdag 12 juni om 15.00 in via deze link (aanmelden is niet nodig; het is wel handig iets eerder aanwezig te zijn zodat je zeker weet dat je audio en beeld werken)!
 
Over het dertiende gesprek
Met Tim Jongman en Cor van Drieberge gaan we deze week het kruispunt van gezondheid en activering verkennen. Activering als zelf actief zijn op welzijn, wonen en zorg in jouw buurt, bottom-up gedreven. En activering als goed voor jezelf zorgen, tijd nemen om te ontstressen, en ruimte te geven aan gezond gedrag.
 
Cor laat ons een deel van zijn ontstressings-aanpak ervaren. Hij vraagt zich af wie of wat er voor nodig is om ontstressingsaanpakken in de reguliere zorg te laten opnemen?
 
Tim laat zien wat er allemaal al gebeurt. Tegelijkertijd vraagt hij ook: Wat is er nodig om de transitie van de huidige samenleving te versnellen naar een coöperatieve samenleving waar vrije samenwerking, autonome gemeenschappen, een faciliterende overheid en sociale bedrijven het nieuwe normaal worden? Heb je ideeën hierover? Doe mee!
 
Over Tim Jongman
Tim Jongman is als zelfstandige al meer dan tien jaar actief op het snijvlak van wonen, welzijn en zorg. Daarnaast werkt als hij als research consultant en docent bij de Universiteit Twente op de thema’s Innovatie & Ondernemerschap. Hij focust zich op projecten waarbij zijn beide interesses, vastgoedontwikkeling en transitie van zorg, samenkomen. Tim ervoer in deze projecten dat de echte vernieuwing binnen het huidige systeem maar moeizaam tot stand komt. Het is tijd voor een echte bottom-upbenadering waarbij de brede basis van innovatie in de gemeenschap en dus bij bewoners zelf ligt.
 
Nederland Zorgt Voor Elkaar (NLZVE) is het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven die zich bezighouden met welzijn, wonen en zorg. Neem een kijkje op de kaart https://www.nlzorgtvoorelkaar.nl/initiatievenkaart/default.aspx om te zien wat er in jouw omgeving gebeurt. Ben jij al actief in jouw buurt en staat jouw initiatief niet op de NZVE kaart? Laat het Tim weten!
 
Over Cor van Drieberge,  de boksende coach
Cor van Drieberge is geboren en getogen Rotterdammer met twee Masters van RSM (Strategic Management en Finance & Investments). Hij houdt zich bezig met persoonlijke ontwikkeling, startups en alles wat te maken heeft met de connectie brein en lichaam. 
 
Hij heeft een ontstressings-systeem gemaakt voor zichzelf, en wil dat ook binnen en buiten de gezondheidszorg delen. Daarnaast ziet hij dat veel mensen en organisaties stress en gerelateerde klachten nog helemaal niet bespreken. Zijn drijfveer: Elke dag een iemand te mogen inspireren om net iets meer uit zijn of haar leven te halen door even stil te staan, overzicht te krijgen en daarna weer in beweging te laten komen.
 
… maar wat hebben we besproken tijdens het vorige gesprek?
Lees hier Sjoerd Kluivings reflectie van 5 Juni: Transitie Motor reflectie 5 juni
 
Doe je mee?
En nodig je ook iemand anders uit om mee te doen deze keer? Die werkt bij een zorgverzekeraar of in de zorg misschien? Super!
 
Log vrijdag 12 juni om 15.00 in via deze link (aanmelden is niet nodig; het is wel handig iets eerder aanwezig te zijn zodat je zeker weet dat je audio en beeld werken)! Het gesprek duurt tot ongeveer 17.00 uur. Tip: Zoom werkte het beste via de desktop-app, die je makkelijk kunt downloaden via de website – maar dit is niet noodzakelijk. 
 
Namens het coördinatieteam Transitie Motor:
Jelleke de Nooy van Tol, Sjoerd Kluiving, Marieke Verhagen en Esther van Eijk
 
Wil je graag op de hoogte blijven van deze reeks gesprekken? Laat hier je gegevens achter.