agenda

Transitie Motor 12: Je bent jong en…

05 jun, 2020

 
Deze week spreken we over en met jongeren over Nederland na Corona. Want als Rutte jongeren oproept tot revolutie, creativiteit en ideeën, kan de Transitie Motor niet achterblijven. Wat is er voor nodig om jongeren volledig te betrekken bij de transitie naar een duurzamere samenleving?  
 
Doe mee!

Log vrijdag 5 juni om 15.00 in via deze link (aanmelden is niet nodig; het is wel handig iets eerder aanwezig te zijn zodat je zeker weet dat je audio en beeld werken)!
 
Over het twaalfde gesprek: Je bent jong en…

Deze vrijdag voeren we een gesprek op het fundament van twee pijlers van de Transitie Motor: “5. Diversiteit en vernieuwing van het onderwijs” en “6. Inclusiviteit en participatie”.
 
Na een welkom vertellen Xander Beks en Jochem Jordaan wat hen drijft, wat ze doen & hoe dat gaat. Xander gaat in op de potentie en kracht van jongeren als je ze de ruimte laat om te worden wie ze zijn. Jochem deelt hoe hij samen met drie anderen streeft om meer jongeren te laten deelnemen aan verkiezingen en andere politieke processen.
 
Tussendoor verkennen we samen wat het voor jou betekent om samen met jongeren te werken aan transities naar een duurzame samenleving: hoe zou dat in zijn werk gaan? Heb je al aanknopingspunten hiervoor? En zo nee, wie of wat is daarbij nodig? En hoe houd jij momentum met jouw initiatief tot aan een doorbraakpunt? (In het geval van de Kiesmannen waren dat de verkiezingen.)
 
Over Xander Beks
Xander vindt het belangrijk om de ruimte te realiseren dat met name nieuwe generaties mogen worden wie ze zijn, en zo hun potentie te ontsluiten om bij te dragen aan maatschappelijke uitdagingen. Zijn kapstok is klimaat-gerelateerde uitdagingen. Naast het betrekken van jongeren kijkt hij vooral naar hoe je ruimte voor hen maakt. Een waardevolle rol spelen in transities zie ik als belangrijk aanknopingspunt.   
 
Zo is Xander betrokken bij I4NATURE, een coöperatie in opdracht van jongeren en organisaties. Compleet met raad van advies, groep van influencers, en een forum. Hij is onderdeel van de Oogst van Morgen en heeft met ‘Voor de Oogst van Overmorgen’ samen met anderen een ruimte gerealiseerd waar met jongeren gewerkt kan gaan worden aan de transitie van landbouw en het voedselsysteem. Zie ook zijn website.
 
Over Jochem Jordaan en De Kiesmannen

De Kiesmannen zijn drie Amsterdamse vrienden: Dylan Ahern, Jochem Jordaan & Floris Rijssenbeek. Door middel van politieke theatershows en onlineprogramma’s enthousiasmeren en informeren zij jongeren over maatschappelijke thema’s. Vanuit een passie voor politiek en entertainment, zijn de Kiesmannen dit initiatief begonnen tijdens hun studententijd. Geen lange lezingen of saaie debatten, maar met shows vol politieke analyse, satire en entertainment maken ze jongeren enthousiast worden over thema’s als ‘gemeenteraadspolitiek’.
 
Hun nieuwste initiatief is ‘De Niet Meer Normaal Show’ waarin vergezichten van het post-corona tijdperk voor en door jongeren verkend worden tijdens een interactieve internet-talkshow. Wat zijn de vergezichten van het post-corona-tijdperk op het gebied van geld, macht, seks en klimaat? Wat wordt het Nieuwe Normaal? En hoe kan de jonge generatie hier haar stempel op drukken?
 
Met name de laatste vraag wordt cruciaal voor de komende maanden en jaren: Hoe zorgen we ervoor dat de jonge generatie haar stempel kan en durft te drukken op Nederlands beleid voor de toekomst?
 
… maar wat hebben we besproken tijdens het vorige gesprek?

Lees hier Sjoerd Kluivings reflectie: Transitiemotor 29 mei 2020
 
Doe je mee?

Ben je erbij? En nodig je ook de jongeren uit jouw omgeving uit om mee te doen – buurjongen, (klein)dochter, neven en kinderen van vrienden. Leuk!
 
 Log vrijdag 5 juni om 15.00 in via deze link (aanmelden is niet nodig; het is wel handig iets eerder aanwezig te zijn zodat je zeker weet dat je audio en beeld werken)! Het gesprek duurt tot ongeveer 17.00 uur. Tip: Zoom werkte het beste via de desktop-app, die je makkelijk kunt downloaden via de website – maar dit is niet noodzakelijk. 
 
Namens het coördinatieteam Transitie Motor:
Sjoerd Kluiving, Jelleke de Nooy van Tol, Marieke Verhagen en Esther van Eijk 
 
Lees Derk Loorbachs 9 reflecties en vooruitblikken naar de verschillende gesprekken hier: Nederland na Corona 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, en 9
 
Wil je graag op de hoogte blijven van deze reeks gesprekken? Laat hier je gegevens achter.