agenda

De Transitie Motor: Het elfde gesprek

29 mei, 2020

 
In het tiende gesprek van de Transitie Motor introduceerden en ontdekten we De Nieuwe Economie na Corona. Op vrijdag 29 mei gaan we hiermee verder in de elfde online co-creatieborrel. We verdiepen ons in geld en de economie: Welke waarde heeft geld zelf? En welke waarden gaan voor jou boven geld? En wat kan je daarmee doen?
 
Iedereen die wat kwijt wil, vragen of ideeën heeft of gewoon wil luisteren is welkom. Lees hier waarom we deze reeks gesprekken zijn gestart.
 
Het elfde gesprek: Over geld & waarde
In ons gesprek aanstaande neemt Karen Jonkers je verder mee in de transitie van geld als doel naar geld als middel. Welke waarden willen we in onze sameleving creëren en hoe organiseren we dat? Hoe kan geld daar dienend aan zijn?
 
Ben jij erbij? Dan ontmoet je naast andere oude & nieuwe deelnemers aan de transitiemotor ook twee inspirerende doendenkers en hun intiatieven:
 
Rene Visser van Geld en Democratie
Geld en Democratie geeft een overzicht van de ideeën die er momenteel leven rondom monetaire innovatie. Door verschillende manieren van geldschepping, zoals bijvoorbeeld op basis van betaalkracht (Stichting Ons Geld), welzijn (de Burgerbank) of sociaal-maatschappelijke waarde (PlanB), maken we de inclusieve samenleving betaalbaar. We kunnen kiezen voor een systeem waarin geld dienstbaar is aan de samenleving als geheel, waarin geen gebrek is aan geld, en er dus geld genoeg is voor de te nemen klimaatmaatregelen, armoede niet meer bestaat, kwaliteit in de zorg voorop staat, etc. Zie voor meer informatie over geldschepping deze video van deze video van Stephanie Kelton, professor of economics and public policy, en voorheen economisch adviseur van Bernie Sanders.
 
Gertjan van Hardeveld van SUDL, het Sustainable Urban Development Lab
Na een carrièrestart bij verschillende internationale corporates, koos Gertjan ervoor om met zijn eigen bedrijf Yarbles ondernemingen te begeleiden in het leren omgaan met verandering. Gedurende die periode ontwierp hij een transitiemodel genaamd Business Model Earth. Na jaren van advies op transitie-vraagstukken en duurzaamheid bleef de wens trekken om zelf meer bij te dragen aan de praktijk. Samen met duurzame vastgoedontwikkelaar Jeroen Wilting startte hij SUDL, het Sustainable Urban Development Lab. SUDL brengt de principes van Business Model Earth in de praktijk door circulaire communities te realiseren. Kleine circulaire economieën die bij uitstek de plek zijn om verandering vorm te geven en op nieuwe manieren waarde te creëren. Daar komt immers alles samen, het individu, de markt en de samenleving.
 
… maar hoe zat het ook alweer met geld en de Nieuwe Economie?
Lees hier Maarten Nijmans samenvatting van het tiende gesprek:
Transitie Motor reflectie 1e gesprek
 
Of bekijk hier de visuele samenvatting:

 
Doe mee!
Natuurlijk zijn we weer op zoek naar interessante perspectieven en ideeen over deze kwesties (laat het weten via transitiegesprek@drift.eur.nl!) maar ditmaal willen we je vooral vragen als bestuurder mee te praten, of om bestuurders uit te nodigen om mee te praten – niet vanuit een formele rol, maar op persoonlijke titel. Doe je mee?
 
Log vrijdag 29 mei om 15.00 in via deze link (aanmelden is niet nodig; het is wel handig iets eerder aanwezig te zijn zodat je zeker weet dat je audio en beeld werken)! Het gesprek duurt tot ongeveer 17.00 uur. Tip: Zoom werkte het beste via de desktop-app, die je makkelijk kunt downloaden via de website – maar dit is niet noodzakelijk. 
 
Namens het coördinatieteam Transitie Motor:
Sjoerd Kluiving, Jelleke de Nooy van Tol, Marieke Verhagen en Esther van Eijk 
 
Lees Derk Loorbachs 9 reflecties en vooruitblikken naar de verschillende gesprekken hier: Nederland na Corona 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, en 9
 
Wil je graag op de hoogte blijven van deze reeks gesprekken? Laat hier je gegevens achter.