agenda

Nederland na Corona 10: de Transitie Motor in eerste versnelling!

22 mei, 2020

 

Met elkaar bouwen we een samenleving die als geheel sociaal, economisch en ecologisch veerkrachtiger is. Op vrijdag 22 mei organiseren we daarom onze tiende online co-creatieborrel – ditmaal over de Transitie Motor in de eerste versnelling!
 
Iedereen die wat kwijt wil, vragen of ideeën heeft of gewoon wil luisteren is welkom.
 
Lees hier waarom we deze reeks gesprekken zijn gestart en lees hier meer over de achtergrond en aanleiding van ons tiende gesprek. 
 
Het tiende gesprek: De transitiemotor en de economie
De wereld is complex en dat geldt ook voor het economische systeem. Economische modellen doen aannames over o.a. rationeel menselijk gedrag, over voorspelbaarheid en evenwicht in markten, over beloning en over concurrentie. Hierop wordt beleid gebaseerd dat gevolgen heeft voor ons en de hele planeet.
 
Er zijn veel misverstanden bij niet-economen over economie en economische wetenschap. Zware kritiek op de economische wetenschap is niet altijd terecht. Het wegnemen van misverstanden is echter ook een verantwoordelijkheid van economen. Veel relevant en innovatief onderzoek van universiteiten vindt maar moeizaam zijn weg vindt naar de praktijk. Tussen theorie en praktijk zit vaak ook nog de keuze van de beslissers – in politiek en bestuur van organisaties.
 
Economen en hun ideeën dienen minder afhankelijk te zijn van de macht. De eerste vraag is dan ook “wat is economie?” en van daaruit ontstaan de vervolgvragen hoe we die kunnen verbeteren: wat willen we wegdoen en wat willen we houden? En tot slot kunnen we samen nadenken hoe we dat slim kunnen organiseren.
 
Dit is een introductie op het thema door Maarten Nijman van Our New Economy, en Sam de Muijnck van het Sustainable Finance Lab.
 
Natuurlijk zijn we weer op zoek naar interessante perspectieven en ideeen over deze kwesties (laat het weten via transitiegesprek@drift.eur.nl!) maar ditmaal willen we je vooral vragen als bestuurder mee te praten, of om bestuurders uit te nodigen om mee te praten – niet vanuit een formele rol, maar op persoonlijke titel. Doe je mee?
 
Doe mee!
Log vrijdag 22 mei om 15.00 in via deze link (aanmelden is niet nodig; het is wel handig iets eerder aanwezig te zijn zodat je zeker weet dat je audio en beeld werken)! Het gesprek duurt tot ongeveer 17.00 uur. Tip: Zoom werkte het beste via de desktop-app, die je makkelijk kunt downloaden via de website – maar dit is niet noodzakelijk. 
 
Namens het coördinatieteam Transitie Motor:
Sjoerd Kluiving, Jelleke de Nooy van Tol, Marieke Verhagen en Esther van Eijk 

 

Lees Derk Loorbachs 9 reflecties en vooruitblikken naar de verschillende gesprekken hier: Nederland na Corona 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, en 9

Wil je graag op de hoogte blijven van deze reeks gesprekken? Laat hier je gegevens achter.