agenda

Kansen voor de bestaande stad: Inspiratie en voorbeelden uit Frankrijk en Duitsland.

12 okt, 2018

Welke inspirerende voorbeelden van stimulering en aansturing van verbetering van de bestaande stad vinden we over de grens? In het zesde college van de reeks Energietransitie als kans voor de bestaande stad gaan we onder leiding van Cédric Deverchere en Julia Hevemeyer in op initiatieven en lessen uit Frankrijk en Duitsland.

Wat doet de overheid in Frankrijk om energiebesparing en verduurzaming van appartementsgebouwen te stimuleren? Wat is daarvan het effect? Investeren eigenaren massaal in verbetering van hun gemeenschappelijk bezit nu ‘verduurzaming’ al langer normaal is in Duitsland? Werken subsidies ondersteunend en zijn er in deze landen slimme financiële oplossingen voor de investeringen in verduurzaming?  Verloopt de besluitvorming binnen de VvE’s van frankrijk en Duitsland anders en vooral: wat kunnen we van elkaar opsteken?

Of wel: wat kunnen we van elkaar opsteken als we de ervaringen in de Nederlandse, Franse en Duitse contexten met elkaar vergelijken? In het zesde college van de reeks ‘Energietransitie als kans voor de bestaande stad’  bespreken we voorbeelden van hoe verbetering van de bestaande stad wordt aangestuurd en gestimuleerd in ons omringende landen en traceren we leermomenten voor Nederland.

Dit doen we onder leiding van Cédric Deverchere en Julia Hevemeyer. Cédric beschikt over een gevarieerde 8 jaar ervaring in energietransitie in Europa. Voornamelijk is hij 3 jaar lang directeur van Operene geweest, een Franse start-up die de energietransitie in de gebouwde omgeving versneld door nieuwe integrale producten te ontwikkelen. In de samenwerking met lokale overheden en lokale bedrijfsleven heeft Cédric een uitgebreide expertise en visie op de verduurzaming van Vve’s opgedaan.

Julia is een architect uit Duitsland die ook in Nederland VvE’s de goede kant helpt op te bewegen.

College- en discussiereeks
Deze bijeenkomst maakt onderdeel uit van een reeks van 7 open toegankelijke bijeenkomsten verspreid over 2018, rondom het thema Energietransitie als kans voor woningverbetering. De reeks wordt georganiseerd door Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en DRIFT’s Transition Academy. Iedere bijeenkomst zal een deskundige uit de praktijk een (deel)thema uitlichten. Aansluitend hieraan is er een lunch en mogelijkheid tot een verdiepende, gefaciliteerde discussie. Lees meer over de reeks.

Voor wie?
De transitieopgave binnen de bestaande bouw vraagt om samenwerking tussen veel verschillende partijen. Ben jij een stedenbouwkundige, architect, ambtenaar, ondernemer of beheerder die graag meedenkt over de effecten van de energietransitie op de gebouwde omgeving en jouw rol in deze maatschappelijke opgave? Meld je dan voor de reeks of voor afzonderlijke bijeenkomsten.

Aanmelden
Ben je geïnteresseerd in deelname? Meld je hier aan aan voor deze bijeenkomst of voor de gehele reeks. Voor vragen of opmerkingen kun je mailen naar coördinator Mimi Slauerhoff.

Kansen voor de bestaande stad: Groepsdynamiek in veranderingsprocessen