news

We’re looking for a Dutch-speaking junior researcher-advisor with a natural science and/or technical background (m,f,x)

25 August, 2022

 
As a DRIFT researcher/advisor, you develop knowledge for a more just and sustainable society and immediately put that knowledge into practice. When you shut your laptop at the end of the day, you’ve worked with dedicated colleagues on hyper relevant subjects, such as the energy transition and a circular economy.
 
(the rest of this vacancy is in Dutch)
 

Organisatie: Dutch Research Institute for Transitions BV (DRIFT)
(sociale onderneming van Erasmus Universiteit Rotterdam)
Duur van contract: Eén jaar (met intentie tot verlenging)
Voltijd/deeltijd 1 FTE (voltijd)
Vanaf: Zo spoedig mogelijk, en niet later dan 1 december 2022
Deadline: 18 september 2022

 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

 

Dit ga je doen

DRIFT zoekt een nieuwe junior onderzoeker-adviseur, vooral om zijn advies- en trainingsactiviteiten te versterken. We hechten erg aan kruisbestuiving tussen onderzoek, advies en educatie, dus zul je ook meedoen aan onderzoeks- en/of gemengde projecten. De basis voor het werk is transitiemanagement, een aanpak die voortbouwt op empirische en theoretische inzichten uit transitiestudies en een heel scala aan diensten omvat: van visie- en agendavorming, tot implementatie en evaluatie. Deze diensten leveren we aan overheden, NGO’s, en bedrijven.

 

Als junior onderzoeker-adviseur speel je in diverse projecten een belangrijke rol bij het vergaren en verwerken van informatie, ondersteunen van bijeenkomsten, het opbouwen van een transitieanalyse en het formuleren van strategische aanbevelingen. Hiervoor houd je interviews, organiseer en verwerk je inzichten uit participatieve bijeenkomsten en verzamel je relevante documentatie waaruit je de essentie haalt en verwerkt in publicaties.

 

Op termijn, of meteen als je al wat meer relevante werkervaring hebt, komen hier andere type werkzaamheden bij, ook afhankelijk van je eigen competenties en interesses. Mogelijkheden zijn o.a. het presenteren van en schrijven over opgedane inzichten, (helpen bij het) trainen van medewerkers van overheden en bedrijven in het toepassen van transitiemanagement, opzetten van nieuwe projecten, etc.

 

Technisch / natuurwetenschappelijk profiel

Bij DRIFT streven we naar een team van mensen met complementaire disciplinaire achtergronden die interdisciplinair kunnen samenwerken. Op dit moment hebben we behoefte aan versterking van mensen met een multi-discplinaire achtergrond met meer een technische of natuurwetenschappelijke focus, bijvoorbeeld voor vraagstukken rondom water, circulaire economie en de energietransitie. Daar blijft het wel belangrijk dat je in staat bent niet alleen vanuit een exacte discipline te werken, maar juist verbinding met sociale, maatschappelijke en bestuurlijke aspecten kan leggen.

 

Wat je nodig hebt

Voor het werk is het essentieel dat je snel kan inspringen in projecten en kan schakelen tussen meerdere projectteams waar je deel van zal uit maken en hier ook een zekere stressbestendigheid in hebt. Voor specifieke taken, zoals hierboven beschreven, verwachten we dat je ze behoorlijk zelfstandig kan uitvoeren. Verder zijn belangrijk:

 • Minimaal 1 jaar (bijna) full-time relevante werkervaring sinds je afstuderen.
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal (CEFR niveau C2) en ook uitstekende beheersing van de Engelse taal (de voertaal op DRIFT, minimaal CEFR B2).
 • Afgeronde MSc (of M.A. of equivalent) opleiding op universitair niveau. Je BSc óf MSc heeft een stevige natuurwetenschappelijke en/of technische component. Als je in je studie ook met duurzaamheid bezig bent geweest is dat een pre, maar het is niet vereist.
 • Opleiding of ervaring na/naast je opleiding met multi-/interdisciplinair werken.
 • Je bent een EU-burger (dus niet alleen EU-ingezetene) of je bent reeds in het bezit van een verblijfs- én Je woont en blijft wonen in Nederland.

 

Wat we bieden

Deze functie wordt beloond volgens schaal 7 van de CAO-NU. Het daadwerkelijke salaris binnen deze schaal is afhankelijk van het aantal jaren werkervaring, en ook van je kennis, ervaring en overige competenties. Bij een fulltime aanstelling komt schaal momenteel overeen met een loon van 2471-3336 Euro.

 

De CAO Nederlandse Universiteiten is, behoudens de salaristabel, niet van toepassing op DRIFT.

 

DRIFT heeft een eigen, aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket met o.a.:

 • een 40-urige werkweek met flexibele werktijden en riant aantal verlofdagen / ADV (44 dagen op voltijdsbasis bij 40-urige werkweek) en de mogelijkheid deze deels te valuteren;
 • een goede pensioenregeling (ABP) en de mogelijkheid van deelname aan collectieve verzekeringen;
 • een aantal faciliteiten, zoals een sportaccommodatie (tegen gereduceerd tarief), voor- en naschoolse opvang en universiteitsbibliotheek.

 

Werken bij DRIFT

DRIFTers zijn relevant! Als maatschappelijke onderneming werken wij aan fundamentele verandering richting een rechtvaardige en duurzame samenleving. Dit doen we met 30+ gedreven collega’s met zeer verschillende achtergronden, die overal in Nederland en daarbuiten hun transitieverhaal vertellen. Er is altijd iets nieuws te leren van elkaar, en er worden continu nieuwe plannen gesmeed en uitgevoerd voor ons onderzoek, onderwijs, advies en activisme.

 

En het is ook gezellig! Aan de lunchtafel gaat het over van alles en nog wat, en als je even stoom af wilt blazen, kun je altijd proberen de high score van onze flipperkast te verbeteren. Ook organiseren we geregeld (kennis)activiteiten, etentjes en borrels. De organisatie heeft een platte hiërarchische structuur waarin vrij zelfstandig wordt gewerkt, waardoor we relatief open en los met elkaar omgaan.

 

Anoniem solliciteren en inclusiviteit

DRIFT wil een inclusieve werkgever zijn voor iedereen ongeacht gender, seksualiteit, etniciteit, religie of lichamelijke beperkingen en we willen iedereen die zichzelf met een maatschappelijke gemarginaliseerde groep identificeert aanmoedigen te solliciteren.

 

We willen je dan ook vragen een CV in te leveren zonder:

 • Foto
 • Naam
 • Geslacht
 • Geboortedatum / geboorteplaats
 • De naam en locatie van je middelbare / basisschool

 

Verder mag je CV de gebruikelijke vorm hebben. Ook vragen we je in je brief dit soort informatie niet te geven.  Je kan wel gewoon je eigen emailadres gebruiken om dit te verzenden, iemand die niet betrokken is bij de beoordeling CV/brieven scheidt de bijlagen van de emails zelf. Na de selectie voor de eerste ronde gesprekken, op basis van anonieme brieven/CV’s, is de procedure niet meer anoniem.

 

Sollicitaties

Voor specifieke, verhelderende vragen over de inhoud van de functie kun je je wenden tot Gijs Diercks (diercks@drift.eur.nl). Voor specifieke vragen over de procedure kun je contact opnemen met Maryce Koedood (koedood@drift.eur.nl). Oriënterende gesprekken over de functie zijn niet mogelijk.

 

Stuur je sollicitatie per e-mail naar drift@drift.eur.nl en vermeld duidelijk ‘sollicitatie junior adviseur’ in het onderwerp van de email. Je sollicitatie bestaat uit

 1. Een volledig CV (geanomiseerd zoals hierboven beschreven)
 2. Een motivatiebrief (zonder ondertekening/naam), waarbij we vragen dat je behalve jezelf presenteert, en uitlegt waarom je graag bij ons zou werken, ook duidelijk uitlegt waarom jij bij profiel en vereisten denkt te passen.
 3. Je master scriptie of een rapport (naar keuze) dat je hebt geschreven (eerste auteur), ook zonder dat je naam erop staat.

 

Belangrijke data

 • Deadline sollicitaties: 18 september
 • Eerste ronde interviews: 28 september
 • Tweede ronde interviews: 5 oktober