vacancy

Researcher/advisor social issues (m/f/x)

Date 2 May, 2024

(this vacancy is in Dutch)

Als onderzoeker/adviseur bij DRIFT ontwikkel je kennis voor een duurzamere en rechtvaardige samenleving, en pas je nieuwe inzichten meteen toe in de praktijk. Wanneer je aan het eind van de dag je laptop dichtklapt, heb je samen met bevlogen collega’s gewerkt aan relevante onderwerpen, zoals bestaanszekerheid voor jongeren, sociaal-inclusieve duurzaamheidstransities of het uitdagen van onrechtvaardige processen.

Duur van contract: Eén jaar (met intentie tot verlenging)
Voltijd/deeltijd: 1 FTE (voltijd)
Salaris: Tussen de 3226 en 4036 EUR bij fulltime
Vanaf: 1 september 2024
Deadline sollicitaties: 30 mei 2024

Werken bij DRIFT

The Dutch Research Institute for Transitions (DRIFT) is een toonaangevend onderzoeksinstituut in de transitie-wetenschap. Bij haar oprichting in 2004 was ze een van de eerste organisaties ter wereld gericht op transities naar een rechtvaardige en duurzame samenleving. Daar zetten we ons nog steeds voor in – nu als sociale onderneming (BV) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Met 30+ DRIFTers met zeer verschillende achtergronden bouwen we elke dag aan onderzoek, onderwijs, advies en activisme voor fundamentele verandering. DRIFT heeft een platte organisatiestructuur die veel vrijheid biedt en zorgt voor een open en vriendelijke sfeer.

Dit ga je doen

DRIFT zoekt een nieuwe adviseur-onderzoeker die in en met de praktijk werkt aan gewenste systeemverandering op het gebied van sociale vraagstukken, zoals zorg, schulden, welzijn, huisvesting en inclusiviteit. Vanuit je sociaalwetenschappelijke achtergrond combineer je verschillende activiteiten bij DRIFT. Denk aan het opzetten en uitvoeren van adviesprojecten voor opdrachtgevers in het sociale domein, het organiseren van interventies en experimenten, het schrijven van rapporten en publicaties, het presenteren en uitdragen van ons transitieperspectief en het doen van analyse, interviews, veldwerk en observaties.

In de praktijk betekent dit dat je beweegt tussen advies en (toegepast en/of academisch) onderzoek – en tegelijk op verschillende onderwerpen in diverse teams werkt. Ook participeer je in onderwijs over dit sociaal-maatschappelijke thema’s in open cursussen, Master-onderwijs en/of maatwerk voor organisaties. Als adviseur-onderzoeker met al wat meer ervaring, heb je ook een rol in het leiden van projecten en/of in advies en onderwijs waar je expertise rondom sociale vraagstukken inbrengt. Dit betekent o.a. het begeleiden van junior adviseurs-onderzoekers, contact met de opdrachtgever, projectpartners en/of -financiers en structuur in projecten aanbrengen.

Wat je nodig hebt

Je hebt een sterk gevoel voor maatschappelijke en sociale vraagstukken en een wens om bij te dragen aan een meer rechtvaardige samenleving. Daarnaast ben je in staat een nieuw thema snel eigen te maken en complexe vraagstukken te doorgronden. Je bent communicatief vaardig en je staat open om in opdrachten eerst het perspectief van de ander te begrijpen. Maar je bent ook niet bang om, samen met je collega’s, conclusies te trekken, positie te nemen, en tot concrete actie of aanbevelingen te komen. Je vindt het leuk om in meerdere projecten tegelijk te werken en flexibel om te gaan met wijzigende projectomstandigheden.

Verder zijn belangrijk:

 • Minimaal 3 jaar werkervaring (inclusief eventuele relevante extra-curriculaire activiteiten) in het sociaal domein en met sociale vraagstukken.
 • Afgeronde master-opleiding op universitair niveau. Je BSc of MSc is in een sociaalwetenschappelijke richting (zoals sociologie, antropologie of sociale geografie).
 • Je kunt jezelf goed uitdrukken in het Engels (de voertaal op DRIFT), en uitstekend Nederlands spreken en schrijven.
 • EU-burgerschap (dus niet alleen EU-ingezetene) of reeds in het bezit zijn van een Nederlandse verblijfs- én werkvergunning. Je woont en blijft wonen in Nederland.

Wat we bieden

Deze functie wordt beloond volgens schaal 10 tot maximaal trede 5 van de CAO NU. Bij een fulltime aanstelling komt dit neer op tussen de 3226 en 4036 euro per maand. Behalve de salaristabel is deze CAO niet van toepassing op DRIFT.

DRIFT heeft een eigen, aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket met o.a.:

 • een riant aantal verlofdagen/ ADV (44 dagen op voltijdsbasis bij 40-urige werkweek) en de mogelijkheid deze deels te valuteren;
 • een goed, fossielvrij pensioen (ABP) en de mogelijkheid van deelname aan collectieve verzekeringen;
 • een aantal faciliteiten, zoals een sportaccommodatie (tegen gereduceerd tarief) en universiteitsbibliotheek.
 • een gezellige werkomgeving met drukbezochte lunchtafel, flipperkast en geregeld gezamenlijke (kennis)activiteiten.

Inclusiviteit

DRIFT wil een inclusieve werkgever zijn voor iedereen ongeacht gender, seksualiteit, etniciteit, religie of lichamelijke beperkingen. Als je je met een maatschappelijk gemarginaliseerde groep identificeert, moedigen we je in het bijzonder aan te solliciteren. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die het team diverser maakt.

Sollicitaties

Voor verhelderende vragen over de inhoud van de functie kun je je wenden tot Marieke de Wal (dewal@drift.eur.nl). Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met Maryce Koedood (koedood@drift.eur.nl). Oriënterende gesprekken over de functie zijn niet mogelijk.

Stuur je sollicitatie per e-mail naar drift@drift.eur.nl en vermeld duidelijk ‘Adviseur-onderzoeker sociale vraagstukken’ in het onderwerp van de email. Je sollicitatie bestaat uit

 1. Een CV
 2. Een motivatiebrief waarbij we vragen jezelf te presenteren, uitlegt waarom je graag bij ons zou werken en aangeeft waarom jij bij het profiel en de functievereisten past.

Belangrijke data

 • Deadline sollicitaties: Donderdag 30 mei 2024
 • Eerste ronde interviews: Vrijdag 7 juni 2024
 • Tweede ronde interviews: vrijdag 14 juni 2024