(This report and article are only available in Dutch)
Hoe kan een maandelijks stabiel inkomen bijdragen tot bestaanszekerheid en toekomstperspectief voor gemarginaliseerde jongvolwassenen? In de gemeente Eindhoven wordt deze vraag verkend voor 30 jongeren tussen de 18 en 21 jaar die een jaar deelnemen aan het Bouwdepot II (2023-2024). In deze publicaties (samenvatting, 1, 2 en 3) lees je hoe het hen – en hun voorgangers uit het Bouwdepot Eindhoven I – is vergaan.
Het aantal jongvolwassenen dat kampt met schuldenproblematiek en financiële stress is de afgelopen jaren gestegen. De boodschap aan 18- tot 21-jarigen is dat ze volwassen zijn, maar niet als een volwassene betaald worden vanwege het jeugdloon. Ook kunnen ze minimale bijstand aanvragen in verband met de jongerennorm. Wettelijk zijn ouders onderhoudsplichtig, maar als ouders uit beeld zijn of hier niet aan kunnen of willen voldoen, komen jongvolwassenen in deze leeftijdscategorie financieel in de knel. Hierdoor hebben zij een grotere kans op bijvoorbeeld dak- en thuisloosheid, problematische schulden en mentale gezondheidsklachten.
Stichting het Bouwdepot adresseert samen met de gemeente Eindhoven de bestaansonzekerheid en kansenongelijkheid van gemarginaliseerde jongeren door hen een jaar lang ‘leef- en leergeld’ te bieden. Kernwaardes in de aanpak zijn: financiële rust, onvoorwaardelijkheid, handelen vanuit vertrouwen en regie bij de jongeren. Aan het begin stellen de deelnemers een Bouwplan op met daarin hun doelen voor het aankomende jaar. Gedurende en aan het eind van het jaar reflecteren ze op hun stappen. Na een eerste traject in 2021-2022 met 30 Eindhovense deelnemers, zijn in 2023 nogmaals 31 deelnemers van start gegaan. De evaluatie van dit traject bouwt voort op de inzichten uit de evaluatie ‘Rust in het Hoofd’ van de vorige editie van het Bouwdepot Eindhoven (2021-2022).