Opleiding Versnelling van de Energietransitie
20 Sep, 2022 - 29 Nov, 2023
In the span of a few years, the energy transition has grown from a niche phenomenon to the issue in countless board- and meeting rooms. Are you working on this transition? Or have you made it your life’s work? This course provides you with tools, theory and time for reflection to accelerate fundamental change in this critical phase for the Dutch energy transition. You can now sign up.
(the rest of this page as well as the course itself are in Dutch). We bieden dit programma ook aan in-company, als onderwijs op maat.
Gratis vragenuur over deze opleiding
Klik hier om je in te schrijven (via Zoom)
Omdat je de energietransitie verder wilt brengen
Geen transitie is in Nederland zo vergevorderd als die van hernieuwbare energie. We zijn inmiddels koploper zonne-energie in Europa, kennen de sterkste groei van duurzame elektriciteit wereldwijd en door oorlog in Oekraïne staat energiebeleid nog prominenter op de nationale agenda.
Deze nieuwe fase confronteert transitiemakers met obstakels en kansen waar we jaren geleden alleen nog maar van konden dromen – of van wakker lagen. Denk aan netcongestie, arbeidstekort en grote toename aan wetten en beleid, wat weer tot veel maatschappelijke zorgen en tegenkrachten leidt.
De denkwijzen en skills die nodig waren om de energietransitie tot hier te brengen zijn niet voldoende voor de opgave die nu voor ons ligt. Ja, innovatie is belangrijk, technische kennis houdt een sleutelrol en het kleine moet worden geëerd. Deze opleiding gaat echter een stap verder.
Wie verder wil komen met actuele uitdagingen rondom hernieuwbare energie, heeft een nieuw perspectief en andere competenties nodig. Daarom biedt DRIFT ‘Versnelling van de Energietransitie’ aan – in vijf inhoudelijke dagen (en een slotdag) duiken we via tien thema’s de volgende fase van de transitie in en stropen we de mouwen op. Samen met de inhoudelijk experts op die thema’s en jullie zelf als ervaren transitiemakers (maximaal 24), gaan we onderzoeken welke nieuwe perspectieven en competenties nodig zijn om verder te komen met jullie uitdagingen rondom hernieuwbare energie.
Inhoud van de opleiding
Centraal in de opleiding staan vier uitdagingen waar je tegenaan kan lopen:
- Groeipijn. Wat te doen met nieuwe problemen die ontstaan door de exponentiële groei van hernieuwbare energie?
- Integraal werken. Wat betekent het dat de energietransitie nu innig verweven is met onder andere mobiliteit, ruimtelijke ordening en digitalisering?
- Afbraak. Niet alles kan blijven bestaan. Naast sturen op innovatie moet ook nadrukkelijk oog komen voor wat moet stoppen of zal uitfaseren. Hoe gaat dat in z’n werk?
- Rechtvaardigheid. Huur of koop, lease
of OV, randstad of krimpregio – hoe om te gaan met winnaars en verliezers in deze transitie?
In ‘Versnelling van de energietransitie’ delen we inzichten en methodes uit de transitiewetenschap. Aan de hand van praktijkvoorbeelden van de inhoudelijk experts en jullie vakkennis onderzoeken we samen hoe deze inzichten en methodes jullie verder kunnen helpen. Op die manier bieden we houvast.
De transitiecasussen van deelnemers staan centraal. Daar gaan we als groep, samen met de inhoudelijk experts van die dag, telkens mee aan de slag gaan. Op die manier ontstaat tijdens de opleiding een lerend netwerk waarmee je de puzzelstukjes die jij in handen hebt, in een groter geheel kunt gaan plaatsen.
Leerdoelen voor de energietransitie
In deze opleiding ga je…
- transitietheorie en tools ontdekken die je verder kunnen helpen in deze fase van de energietransitie
- obstakels en kansen begrijpen voorbij de grenzen van jouw afdeling, groep of organisatie
- de actualiteit in energieland analyseren vanuit transitieperspectief
- inzicht krijgen in jouw rol en wie er verder allemaal toe doen in de huidige dynamiek
- je eigen casus verder brengen door samen met andere deelnemers theorie en tools te vertalen naar jouw situatie.
Bij succesvolle deelname ontvang je aan het einde van de opleiding een certificaat van DRIFT, Erasmus Universiteit Rotterdam.
De opleiding in beeld
Voor ervaren veranderaars in energieland
Deze opleiding is een verdiepend programma waarin intervisie rondom een casus die je zelf inbrengt een grote rol speelt. Het is dus geen eerste kennismaking met dit onderwerp. We zijn dan ook specifiek op zoek naar deelnemers met veel ervaring op het gebied van duurzame energie. Denk aan:
- Medewerkers van (semi)overheden
- Professionals bij (energie)bedrijven
- Nieuwe energie-ondernemers, van bijvoorbeeld lokale energiecoöperaties
- Personeel van brancheverenigingen, maatschappelijke organisaties en netwerkbedrijven
Ons onderwijs is gebaseerd op zowel wetenschappelijke theorie als kennis uit de praktijk. Je moet ervoor wetenschappelijke publicaties lezen en bespreken, maar we vereisen geen specifiek opleidingsniveau.
De opleiding op detailniveau
De opleiding wordt georganiseerd en begeleid door Gijs Diercks en Noortje Flinkenflögel, en biedt een keur aan (gast)docenten, waaronder toonaangevende wetenschappers en vernieuwende ondernemers zoals Marjan Minnesma, Jan Rotmans, Julia Wittmayer, Gerwin Verschuur, Romy Dekker en Derk Loorbach.
- 20 september 2023
- 4 oktober 2023
- 1 november 2023
- 15 november 2023
- 29 november 2023
- De preciese datum van de terugkomdag wordt nog bekendgemaakt.
De studielast voor deze opleiding is sterk persoonsgebonden. Houd rekening met een tijdsinvestering van 8 uur per opleidingsdag plus 4 tot 8 uur voorbereiding en reistijd. Er zijn geen vrijstellingen.
Deze opleiding vindt plaats op inspirerende en goed bereikbare locaties door heel Nederland, die vaak ook een connectie hebben met het onderwerp: zoals wijkenergiebedrijf Thermo Bello in Culemborg en duurzame broedplaats De Ceuvel in Amsterdam.
De volledige details vind je in Brochure VET 2023.
Kosten
De kosten voor deelname bedragen € 3660 vrijgesteld van BTW.
Inschrijven & meer informatie
>>> Klik hier om je in te schrijven <<<
Heb je verdere vragen, neem dan contact op met coordinator Noortje Flinkenflogel.
Deze opleiding leidt niet op tot externe (branche-/staats-) examens en afronding ervan biedt geen kwalificatie/bevoegdheid.
Follow us