Course

Accelerating the Energy Transition 2019

12 Feb, 2019 - 18 Jun, 2019

 

De Masterclass Versnelling van de Energietransitie 2019 is helaas volgeboekt! Heb je interesse in de editie van voorjaar 2020? Laat dan hier je gegevens achter.

 

In Februari 2019 we will kick-off the fourth edition of our 5-day masterclass ‘Accelerating the Energy Transition’ [in Dutch]. This post-graduate masterclass is aimed at people working on an alternative, more sustainable energy system. The masterclass helps you develop a deeper understanding of the urgent challenges and opportunities in the current energy system from a transition perspective. The knowledge, network of fellow change agents and applied work-sessions will provide a strategic impulse to your work on the energy transition.

 

Read more [in Dutch]

Voor wie?
De Masterclass Energietransitie is een meerdaagse training verspreid over 5 maanden, bedoeld voor mensen die werken aan een ander, duurzamer energiesysteem. In het bijzonder is deze masterclass bedoeld voor:

 • Medewerkers van (semi)overheden die hun rol willen vormgeven in het ontwikkelen van duurzame energie en/of ondersteuning willen bieden aan de vragen vanuit de samenleving
 • Energiebedrijven en nieuwe energie-ondernemers, waaronder lokale energiecoöperaties
 • Intermediairs, zoals medewerkers van brancheorganisaties, maatschappelijke organisaties en netwerkbedrijven

 

Leerdoelen

 • Analyseer en doorgrond actuele ontwikkelingen in het energiesysteem
 • Krijg inzicht in de uitdagingen en oplossingen en in de rol van diverse spelers
 • Vergroot je kennisbasis van beschikbare technologieën & strategische implementatie
 • Begrijp obstakels en kansen van sociale, politieke en institutionele aard
 • Leer draagvlak te creëren en initiatief te stimuleren voor transitie
 • Pas opgedane kennis en inzichten toe op eigen energietransitieproject of vraagstuk
 • Bouw een lerend netwerk rondom jouw transitie-uitdaging.

 

Programma 
De Masterclass bestaat uit vijf georganiseerde leerdagen van 9.30 – 16.30 uur op 5 verschillende, centrale locaties in het land en een (facultatief) terugkommoment. De Masterclass biedt een keur aan (gast)docenten, waaronder toonaangevende wetenschappers en vernieuwende ondernemers. Matthijs Hisschemoller is de hoofddocent vanuit DRIFT en zal bij elke lesdag aanwezig zijn. Er is ruime gelegenheid te reflecteren op uiteenlopende visies en deze te verbinden met je eigen praktijk. Download hier het volledige programma

 

Dag 1 – dinsdag 12 februari
Introductie in Transitiekunde en de Energietransitie.
Locatie: BlueCity Rotterdam
Met o.a. bijdragen van Prof.dr.ir. Jan Rotmans & dr. Flor Avelino, DRIFT

 

Dag 2 – 12 maart
Nieuwe kennis in de energietransitie: de gebouwde omgeving
Locatie:  Lijm en Cultuur, Delft
Met o.a. bijdragen van dr. Matthijs Hisschemoller, DRIFT  & Maya van der Steenhoven, Provincie Zuid-Holland

 

Dag 3 – 9 april
Nieuwe actoren & coalities in de energietransitie
De UniePlaza,  Locatie Culemborg
Met o.a.  bijdragen van Anne Marieke Schwencke & Gerwin Verschuur, ThermoBello

 

Dag 4 – 14 mei
Sturing in de energietransitie
Locatie: UcO, Utrecht
met o.a. bijdragen van Prof. dr. Derk Loorbach, DRIFT en Els Leclercq,

 

Dag 5 – 18 juni
Versnelling van de Energietransitie
Locatie: Impact Hub Amsterdam
Met o.a. een bijdrage van mr. drs. Marjan Minnesma MBA, Urgenda

 

Opzet
Vijf samenhangende uitgangspunten vormen de rode draad van de cursus:

 • Systeem- en probleemanalyse: Welke grote veranderingen voltrekken zich momenteel in het energiesysteem? Hoe laten deze veranderingen zich duiden?
 • Toekomstvisie: Hoe ziet een duurzaam energiesysteem voor Nederland er uit? Welke alternatieven bestaan er voor de vraag naar warmte, elektriciteit en transport in de verschillende sectoren? Wat betekent decentralisering van het energiesysteem?
 • Positioneren: Welke rol kunnen overheden, (net)bedrijven en maatschappelijke initiatieven voor zich zelf kiezen om de energietransitie lokaal te faciliteren? Welke randvoorwaarden en dilemma´s doen zich hierbij voor?
 • Activeren: Hoe creëer je draagvlak voor energietransitieprojecten en hoe stimuleer je al bestaand maatschappelijk initiatief? Hoe communiceren overheden en maatschappelijke partijen hun keuzes naar doelgroepen, de media en het brede publiek?
 • Al doende leren: De transitie is een continu leerproces. Hoe kunnen geleerde lessen geborgd worden?

 

Voor jou als deelnemer is een belangrijke rol weggelegd in het ontwikkelen en delen van kennis. Dit doe je onder andere met het (door)ontwikkelen van je eigen casus of vraagstuk vanuit transitiekundig perspectief. De Masterclass is er op gericht om de netwerken van deelnemers te verbreden en te verdiepen, zodat je hier ook na de cursus van profiteert.

 

Kosten
De kosten voor deelname bedragen € 3069 ex BTW. Aan het einde van de masterclass Versnelling van de Energietransitie ontvangen de deelnemers een certificaat van DRIFT.

 

Geïnteresseerd?
De Masterclass Versnelling van de Energietransitie 2019 is helaas volgeboekt! Heb je interesse in de editie van voorjaar 2020? Laat dan hier je gegevens achter.