Case

Bouwdepot: Redesigning a proper livelihood for young adults

 
How can a young adult live off of 280 euros per month? It’s impossible. For the Bouwdepot it’s evident something has to change. DRIFTer Frank van Steenbergen was asked to reflect on this pilot program of Stichting Zwerfjongeren Nederland.

 
(article continues in Dutch)
 
280 euro per maand. Dat is de hoogte van een bijstandsuitkering voor jongvolwassenen. De boodschap aan achttien- tot eenentwintigjarigen is dat ze volwassen zijn, maar niet als een volwassene betaald worden (want jeugdloon) en ook geen volwassen steun krijgen (want jongerennorm in de bijstand).
 
De initiatiefnemers van het Bouwdepot vinden het hoog tijd om deze systemische uitsluiting structureel aan te pakken. Dat doen zij door jongvolwassenen die kampen met dak- en thuisloosheid een jaar lang ‘onvoorwaardelijk leergeld’ (een soort basisinkomen) te bieden. Daarmee proberen zij de bestaanszekerheid van jongvolwassenen te herontwerpen.
 
Als onderzoeker heeft Drifter Frank van Steenbergen dichtbij mogen volgen en een reflectie geschreven op basis van de verhalen van de deelnemers. Benieuwd naar wat dit ‘onvoorwaardelijk leergeld’ betekent voor de jongeren?
 
Update mei 2023
In mei 2023 verscheen de evaluatie over de pilot van het Bouwdepot in de gemeente Eindhoven  met 30 deelnemers.


Klik hier om het rapport te downloaden
 
Klik hieronder om de reflectie van Frank te lezen.

 
Ook is een samenvatting verschenen op Sociale Vraagstukken. Lees het artikel hier.
 
Duur
2020-2021
 
In opdracht van 
Stichting Zwerfjongeren Nederland
 
Namens DRIFT
Frank van Steenbergen
 
met dank aan Manon van Hoeckel voor fotografie