news

Beeldkracht: Get involved in creating the right imagery for the energy transition!

24 June, 2021

 
A report on energy poverty with rows of solar panels on the front. A webinar on dialogue & social acceptance but the first slide again has a white male in a suit. Are you working on the energy transition and struggling to find the right images for your narrative? Join us to co-create Beeldkracht, a new image repository for the energy transition.
 
Een groengrijze bedoening
Rijen zonnepanelen onder een stralend blauwe lucht, of windmolens voor de ondergaande zon: als het aan Google ligt, is de energietransitie een groengrijze bedoening. En de weinige mensen die je ziet, zijn witte mannen in pak. Deze beelden zijn weinig inclusief, en spreken niet tot de verbeelding.
 

 
Jammer, want sinds het energieakkoord van 2013 weten we dat deze transitie als geen ander rekent op een brede achterban: alle burgers zijn welkom om bij te dragen aan de energietransitie. Een belangrijke beweging dus, maar bewapend met alleen technische, ongenuanceerde beelden die bovendien een groot deel van de samenleving buitenspel zetten.
 
Dat moet anders. Maar hoe?
 
Beeldkracht – voor en door een menselijke energiedialoog
In het nieuwe project ‘Beeldkracht: beeldbank voor en door een menselijke energiedialoog’ maken we een open-source beeldbank voor de energietransitie.
 
Dat zonnepanelen en windmolens belangrijk zijn voor de transitie staat buiten kijf – maar dat mag niet het enige beeld zijn van de energietransitie. Hoe brengen we eigenlijk energiearmoede in beeld, nu arme mensen steeds armer worden door de energietransitie[1]? Zijn er ook beelden voor het verdriet van omwonenden om het verlies van hun landschap[2]? En hoe verbeeld je de overheersende verwarring binnen organisaties die op zoek zijn naar hun rol in de transitie?
 
Het proces van de beeldbank

 
Praat je mee?
 
We zijn op zoek naar burgers, beleidsmakers, energieprofessionals en andere geïnteresseerden die met ons in gesprek willen over hun verhaal.
 

  • Heb je een verhaal over de energietransitie waar je een beeld voor zoekt?
  • Zou je net als wij diversere, menselijkere beelden gebruiken, maar kan je ze niet vinden?
  • Komt jouw verhaal niet in de krant, maar zou dat wel moeten?
  • Of ben je vrijblijvend geïnteresseerd en kom je graag meer te weten over het project?

Stuur dan een bericht naar fraaije@drift.eur.nl, dan gaan we in gesprek over wat we voor elkaar kunnen betekenen.
 
Hoe ziet het proces eruit?
Na een oriënterend gesprek gaat illustrator/actie-onderzoeker Maria Fraaije aan de slag met uw verhaal en het beeld wat u daarbij zoekt. Mocht het verhaal aansluiten bij de Beeldbank zal deze worden uitgewerkt tot volledige illustratie, die u dan kunt gebruiken voor reportages, communicatie en andere doeleinden onder een Creative Commons license.

Waarom deelnemen?

  • Uw organisatie krijgt inclusieve, diverse beelden die de kern van uw energietransitie vatten
  • Als onderdeel van de beeldbank, komt uw organisatie bij andere organisaties onder de aandacht (evt. met te vernoemen logo en website)

 
Hoe doe ik mee?
Leuk dat u interesse heeft! Stuur een mailtje naar fraaije@drift.eur.nl om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.
 
Niet meedoen, maar toch in contact blijven?
Dat kan – nieuwsgierigheid of vrijblijvende interesse is altijd welkom. Stuur een mailtje naar fraaije@drift.eur.nl en dan gaan we graag met u in gesprek.
 
Meedoen?
>>> Stuur een bericht naar fraaije@drift.eur.nl <<<
 
 
 
Beeldkracht wordt ondersteund door het